Словенија, европски регион на гастрономија 2021 година

Врз основа на своите гастрономски понуди во комбинација одржлив развој и квалитетот на животот, Словенија е прогласена за Европски регион на гастрономија 2021 година. Наградена е од Меѓународниот институт за гастрономија, култура, уметност и туризам (IGCAT).

© Neven Krcmarek from Unsplash/Словенија, европски регион на гастрономија 2021 година

Требаше да се докаже дека Словенија има развиено доволно проекти и програми поврзани со гастрономијата за наградата. Eксперти од различни области, вклучувајќи туризам, култура, угостителство и земјоделство, ја доделaaт наградата.

Извор: lonelyplanet.com