Slovenija in Japonska vzpostavljata tesnejše sodelovanje na področju razvoja in raziskav robotiziranih terapevtskih naprav, ki se uporabljajo pri rehabilitaciji

Pri tem moči združujejo predstavniki znanosti, medicine in gospodarstva: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča (URI – Soča), Univerza v Ljubljani, Fujita Health University (Zdravstvena univerza Fujita) in Toyota Motor Corporation. V ta namen so njihovi vodilni predstavniki danes NA Univerzi v Ljubljani podpisali sporazuma o sodelovanju in napovedali prve pogovore o izmenjavi znanj in tehnologije.

Partnerje povezuje enako poslanstvo – posameznikom omogočati večjo mobilnost in jim pomagati do hitrejšega vračanja v ustrezno življenjsko okolje. Zato so z namenom poglobitve sodelovanja na področju izmenjave znanja in povezovanja pri rehabilitacijski robotiki danes v prostorih Univerze v Ljubljani podpisali dva sporazuma o sodelovanju, in sicer Sporazum o sodelovanju med Univerzo v Ljubljani in Fujita Health University ter Sporazum o sodelovanju med URI – Soča, Fujita Health University in Toyota Motor Corporation.

Prvi koraki pri sodelovanju bodo usmerjeni v pogovore o povezovanju pri tehnologiji, razviti na URI – Soča in pri tehnologiji, ki jo razvija Toyota Motor Corporation v sodelovanju s Fujita Health University. URI – Soča in Univerza v Ljubljani tesno sodelujeta v skupnih raziskovalnih programih z Medicinsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko. Fujita Health University in Toyota Motor Corporation na Japonskem sodelujejo v sklopu BR-Medicare oddelka za robotiko, Raziskovalni center Frontier, kjer so specializirani za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev oziroma izboljšanje mobilnosti.

Vir: uni-lj.si