Slovenija nagradila vrhunske dosežke v znanosti in tehniki

V ljubljanskem Cankarjevem domu so nocoj znanstvenikom in inženirjem podelili Zoisove in Puhove nagrade. Priznanje ambasador znanosti je republiški odbor letos podelil upokojenemu profesorju fizike Bogdanu Povhu, mednarodno priznanemu strokovnjaku za fiziko osnovnih delcev.

Leon Kralj je prejel priznanje za dosežke na področju klimatizacije ladij, Mojca Benčina za odkritja v imunologiji in biologiji, Saša Komelj Kralj za dosežke na področju fizike delcev, Andreja Kutnar za dosežke pri obdelavi lesnih izdelkov in trajnostni gradnji iz lesa.

Nagrajenka Nina Gunde Cimerman je primerjala lastnosti mikroorganizmov v slanih jezerih in na Arktiki, Janez Košmrlj je pripomogel k razvoju zdravil za nevrodegenerativne bolezni, Tadej Rojac pa je prejel priznanje za odkritja na področju elektronske keramike. Inženir Marjan Pipenbaher si je zaslužil priznanje za gradnjo velikih mostov, kot je Črni Kal, zdravnik Marko Noč pa za delo na področju interne medicine.

Matjaž Perc je dobil nagrado za odkritja na področju statistične fizike, Robert Dominko pa za razvoj novih baterij. Nagrade za življenjsko delo sta prejela profesor metalurgije Franc Vodopivec in zgodovinarka Milica Kacin Wohinz.

Vir: dnevnik.si