Slovenija združuje: Aleksandr Kosovič

Študenti iz različnih držav pripovedujejo o svoji izkušnji življenja in študija v Sloveniji. V naših besedilih lahko preberete, kakšni so bili njihovi razlogi za selitev ravno  v to državo in kako je selitev vplivala na njihovo življenje. Tokrat si lahko preberete, zakaj se je Aleksandr odločil za študij menedžmenta, čeprav se je sprva nameraval vpisati na strojništvo.

Ime: Aleksandr Kosovič

Starost: 22 let

Mesto, država rojstva: Bălţi, Moldavija

Univerza: Univerza v Ljubljani

Smer študija: Menedžment

– Aleksandr, pozdravljeni. Kako to, da ste se odločili ravno za študij menedžmenta?

– Na tej fakulteti sem se pravzaprav znašel po naključju. Moj cilj je namreč bil vpis na študij strojništva, vendar sem prepozno priskrbel vse dokumente in do takrat so bila vsa razpisana mesta že zasedena. Ponudila pa se mi je priložnost za vpis na Ekonomsko fakulteto, ampak sem se nameraval v drugem letniku prepisati na strojništvo. Vendar pa sem po nekaj mesecih obiskovanja predavanj ugotovil, da mi je vpisana smer postala zanimiva. Zato sem se odločil, da še naprej študiram menedžment in normalno nadaljujem svoje izobraževanje. Tako sedaj obiskujem že tretji letnik.

– In kaj se vam je pri Sloveniji zdelo najprivlačnejše?

– Za izobraževanje v Sloveniji sem se odločil, ker se mi je ponudila priložnost za selitev in študij. Če izvzamem možnost vpisa na fakulteto v Moldaviji, o drugih variantah nisem niti razmišljal.

– Vam je študij všeč?

– Izpostavim lahko kar precej pozitivnih stvari:

  1. Odzivnost predavateljev: na prošnjo študentov so jim vedno pripravljeni pomagati.
  2. Dobro razvita infrastruktura: vse fakultete in druge zgradbe se nahajajo nedaleč druga od druge.
  3. Subvencije za študente: izobraževalni sistem v Sloveniji poskrbi za svoje študente.

– Kako se je vaše živjenje spremenilo po selitvi v Slovenijo?

– Postal sem veliko bolj samostojen, imam pa sedaj na voljo veliko manj prostega časa. Študij namreč okupira veliko večino mojega življenja. Prav tako pa so se zaradi selitve v drugo državo nekoliko povišali moji tekoči stroški.

– Kaj pa je v Sloveniji na vas naredilo največji vtis?

– Slovenija ima veliko turističnih krajev, ki se nahajajo nedaleč od glavnega mesta, tako da jih je enostano obiskati v prostem času. Zelo me je presenetilo tudi veliko število slovenskih narečij – obstaja jih namreč več kot 40.

– Kakšna so bila vaša pričakovanja pred prihodom in ali so se izpolnila?

– Iskreno povedano nisem imel nobenih posebnih pričakovanj.

– Mi lahko poveste, katere so najočitneje razlike med Slovenijo in Moldavijo, predvsem kar se tiče študija in načina življenja?

– Osredotočil bi se predvsem na naš sistem izobraževanja, saj je precej podoben slovenskemu. Ampak učinkovitost izobraževanja – to pa je povsem druga stvar. Menim, da je vse odvisno od predavateljev in načina poučevanja.

Ne morem sicer izpostaviti kakšnih posebnosti, saj nikoli nisem študiral na kateri od moldavskih univerz. Je pa po mojem očitno, da je poglavitna razlika med izobraževalnima sistemoma v korupciji. V Sloveniji nanjo, za razliko od držav bivše Sovjetske zveze, namreč nisem naletel.

– Kaj bi svetovali bodočim študentom?

– Bodočim študentom svetujem, da čim hitreje pričnejo s pripravo dokumentov, ki so potrebni za vpis na fakulteto. Prav tako bi jim svetoval, da se čim hitreje začnejo učiti tujih jezike (slovenščine in angleščine).

© 2TM d.o.o.