Slovenija združuje: Yelyzavaeta Popova

Študenti iz različnih držav pripovedujejo o svoji izkušnji življenja in študija v Sloveniji. V naših besedilih lahko preberete, kakšni so bili njihovi razlogi za selitev ravno  v to državo in kako je selitev vplivala na njihovo življenje.

Ime: Yelyzavaeta Popova

Starost: 18 let

Mesto, država rojstva: Doneck, Ukrajina

Univerza: Univerza v Novi Gorici

Smer študija: Vinogradništvo in vinarstvo

– Pozdravljeni, Liza. Zakaj ste se odločili ravno za to smer študija?

– Zato, ker je nenavadna. Že v času izobraževanja za ta poklic se študentom odpirajo vedno nove priložnosti, še posebej v Evropi. Vino je tu zelo priljubljeno, mnogo je proizvajalcev in ljubiteljev te pijače.

– S čim vas je Slovenija pritegnila?

– Tu izobraževanje poteka precej hitro in na ta način bom doštudirala v  samo treh letih. Poleg tega pa evropsko izobraževanje vključuje različne metode in pristope poučevanja študentov.

Pritegnil pa me je tudi jezik. Čudovit je in ni tako zahteven za učenje. Z resnim pristopom se ga lahko hitro naučite.

– Kaj vas je najbolj pritegnilo pri vašem študiju?

– Všeč mi je individualni pristop predavateljev. Tukaj lahko vsak študent zastavi vprašanje na temo, ki ga zanima, in prejme povratne informacije, predavatelj si bo vedno vzel čas. Življenje v študentskem okolju pa pomeni tudi vzpostavitev novih stikov in spoznavanje novih znancev.

– Kaj se je po prihodu v Slovenijo v vašem življenju najbolj spremenilo?

– Na prvo mesto bi postavila dejstvo, da sem šele po selitvi v drugo državo spoznala, kaj v resnici pomeni ljubezen do domovine.

Na drugem mestu je dejstvo, da sem postala samostojnejša. Življenje stran od doma me je naučilo samostojnega sprejemanja odločitev in tudi odločnejšega ukrepanja.

Na tretjem mestu pa je čas, ki ga v Sloveniji preživim v naravi. Svoj prosti čas namreč čim pogosteje poskušam izkoristiti v naravi, največkrat se odpravim v gore.

– Kaj ste pričakovali od Slovenije in ali so se vaša pričakovanja uresničila?

– Pričakovala sem, da bo študij težji, pa niti ni tako zelo naporen. Če se pravočasno lotite učenja in se udeležujete predavanj, potem je učenje lahko in preprosto.

Ob predstavitvi študijskega programa je bilo rečeno, da usposabljanje poteka v slovenskem jeziku, nekateri učitelji pa poučujejo tudi v angleščini.

– Kaj vas je navdušilo v Sloveniji?

– Slovenija je sicer majhna država, a tu je obilo narečij – menda kakih 157.

– V čem se razlikujeta izobraževanje in način življenja, če ju primerjate z domovino?

– Pri nas pogosto objavljajo kakšne spremembe urnika, spremembe predavanj in tako naprej. Tukaj tega ni. Študenti so samostojnejši in nihče ne bo posebej tekal za njimi, je pa zato posledično za študij potrebno več discipline.

Pri izobraževanju je velik poudarek na praksi in ne samo na teoriji. Na splošno predavatelji poskušajo posredovati informacije na različne načine, tako da učenci bolje spoznajo gradivo. Univerza je sodobno opremljena in študenti pri izobraževanju tako uporabljamo nove tehnologije.

Med Slovenci pomembno mesto zavzema tudi šport, zdi se mi, da se skoraj vsi ukvarjajo z njim. Vendar pa so po drugi strani Slovenci v vsakdanjem življenju manj aktivni, saj veliko delajo, tako da se njihovi delovni dnevi pogosto zavlečejo do večera.

Slovenci so prav tako razvili zelo ekološki pogled na svet. Skrbijo za naravo in okolje ter v takem duhu tudi vzgajajo svoje otroke. Vendar pa, gledano iz ekonomskega vidika, javni prevoz v Sloveniji sploh ni poceni, tako da ga ne uporablja veliko ljudi.

Na splošno pa lahko rečem, da je Slovenija zelo mirna država s prijaznimi prebivalci.

– Kakšne nasvete bi ponudili bodočim študentom?

  1. Priporočam, da vso opremo, ki jo potrebujete, prinesete od doma, saj so v Sloveniji cene kar visoke.
  2. Bodite odprte glave in zastavljajte vprašanja o vsem, kar vas zanima – tako predavateljem kot študentom.
  3. Priskrbite si študentske bone – gre za sistem subvencioniranega načina prehranjevanja, ki študentom nudi možnost prehrane s precejšnjim popustom.
  4. Udeležite se jezikovnih tečajev na univerzi.
  5. Predhodno se pripravite na samostojno življenje.

Naslednji intervju v rubriki “Slovenija združuje” bo objavljen 26. januarja.

© 2TM d.o.o.