Slovenska ekipa med pet najboljših na svetovnem hekatonu NASA Space Apps Challenge

Peterica mladih, združenih v ekipo Blue Ice, ki je zmagala na hekatonu v Kopru v organizaciji Univerzitetnega inkubatorja Primorske, se je po ocenah Nasinih strokovnjakov zapisala med pet najboljših na svetu. Zmagovalec bo znan januarja. Konkurenca je bila huda: 75 držav, 200 mest, 17.924 udeležencev, 2719 ekip, 1395 rešitev na 20 izzivov vesoljske agencije Nasa.

Nasa Space Apps Challenge, največji hekaton na svetu, odgovarja na izzive s področja astronomije, ekologije, geologije ter robotike. Sodelujoči imajo 48 ur časa za iskanje rešitev na izzive ter izvedbo prototipov, na razpolago pa imajo vse javno dostopne podatke vesoljske agencije ter strokovne mentorje.

Prijavi se lahko vsak, omejitev pa ni. Na hekaton se lahko prijavijo dijaki, študenti, inženirji, programerji, tudi pisatelji. Je dobrodošlo, da skupino sestavljajo člani z različnim znanjem. In tako je bilo tudi v primeru članov skupine Blue Ice, ki se do začetka hekatona med seboj niso poznali. Dijakinja Srednje ekonomske šole v Kopru, gimnazijka, študentka biologije, fullstack developer in mojster marketinga so se spoznali.

Ekipa Blue Ice, v kateri so bili Ula Valentič, Eva Pincin, Alenka Skvarč, Matija Gašpar in Luka Andolšek, je super finale globalnega tekmovanja osvojila s kooperativno igro, v kateri igralci rešujejo izzive globalnega segrevanja. Dostopna je na spletni strani polar-explorers.com.

Strokovna komisija je ocenjevala vpliv, inovativnost, znanstveno veljavo, tehnično izvedljivost in predstavitev.

Vir: primorske.si