Slovenska ekipa zmagala na natečaju Evropske vesoljske agencije

Sedemčlanska ekipa iz Instituta Jožef Stefan je zmagala na natečaju Ese, v katerem so morali iz preteklih operativnih podatkov predvideti prihodnji status Esinega plovila Mars Express. V natečaju je sodelovalo 40 ekip iz Evrope.

Ekipa slovenskih strokovnjakov je zmagala na natečaju Evropske vesoljske agencije (Esa), v katerem so morali iz preteklih operativnih podatkov predvideti prihodnji status Esinega plovila Mars Express. Rezultat bi lahko doprinesel k podaljšanju misije plovila, ki okoli Marsa kroži že 12 let, so zapisali na spletni strani Ese.

Zmagala je sedemčlanska ekipa iz Instituta Jožef Stefan, ki si bo za nagrado lahko ogledala kontrolni center v nemškem Darmstadt in se spoznala za ekip, ki stoji za omenjeno misijo.

Kot je povedal Bernard Ženko, ekipa tudi sicer analizira podatke, ki so povezani z medicino, ekologijo in financami. V natečaju pa so lahko svoje metode aplicirali na novo temo – misijo vesoljskega plovila, kjer pa noben član ekipe ni imel neposrednega poznavanja tega področja. Poudaril je, da so velikokrat v pisarnah ostajali do zgodnjih jutranjih ur in da je bilo prisotnega veliko adrenalina.

V natečaju je sodelovalo 40 ekip iz Evrope, je dejal Dario Izzo, koordinator natečaju. Pojasnil je, da so sodelujoči prejeli podatke za tri marsovska leta, ki so se osredotočali na delovanje termalnega podsistema samega plovila. Iz teh podatkov so morali nato izluščiti vzorce, ki so bili podlaga za prihodnje parametre v prihajajočem letu.

 

Vir: 24ur.com