Slovenska fizičarka spada med petsto najpomembnejših znanstvenikov 21. stoletja

Fizičarka Marija Strojnik je častna članica ameriške optične zveze in spada med petsto najpomembnejših znanstvenikov 21. stoletja.

Osem let je delala v podjetju Rockwell International, ki je sodelovalo pri izdelavi rakete, s katero je ameriška ekipa odpotovala na Luno.

Danes je svetovno priznana fizičarka, katere življenjska zgodba malo spominja na biografijo Katherine Johnson, temnopolte matematičarke, ki je bila zaslužna za prve polete v vesolje.

Ko je njen oče Aleš Strojnik, elektrotehnik, ki je izdelal prvi elektronski mikroskop v Sloveniji, sprejel službo v Združenih državah Amerike, je postala edina študentka na fizikalnem oddelku Univerze v Arizoni.

Študij fizike je končala v dveh letih, saj je vsako leto opravila še polovico predmetov iz naslednjega letnika. Svoj uspeh pripisuje predvsem delu in marljivosti.

Doktorirala je kot prva ženska na oddelku za optično znanost na arizonski univerzi. Nato pa se je posvetila infrardeči znanosti, saj je tam lahko uporabila svoje znanje eksperimentalne fizike. Kmalu je postala vodja oddelka za optično znanost; imela je svoj laboratorij, lep proračun in ducat podrejenih. Njeno delo takrat – proučevala je lastnosti laserskih žarkov – še ni bilo povezano z vesoljem, kjer je dosegla največji preboj, za katerega je leta 1996 dobila nagrado Georgea W. Goddarda. To se je zgodilo v Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL), Nasinem raziskovalnem središču, ki spada pod Kalifornijski tehnološki inštitut (Caltech).

Marija Strojnik je zdaj zaposlena v centru za optične raziskave na Univerzi v Leonu v Mehiki. Tam ima, kot pravi, precej dober položaj, lepe možnosti za raziskovanje in predvsem veliko svobode, zaradi katere laže usklajuje znanstveno delo z zasebnim življenjem. Zadnjih dvajset let se ukvarja z odkrivanjem planetov.

Vir: delo.si