Slovenski Sinergise zmagal na tekmovanju Evropske vesoljske agencije

Slovensko podjetje Sinergise je zmagalo na mednarodnem tekmovanju s področja uporabe satelitskih podatkov Copernicus Masters, ki poteka pod okriljem Evropske vesoljske agencije.

Zmagali so z rešitvijo Sentinel Hub, ki skrajša čas za prikaz in uporabo satelitskih posnetkov z nekaj ur na le nekaj sekund. Nagrado Copernicus Masters so v Madridu podelili vodji skupine Sentinel Hub v podjetju Sinergise, Bojanu Šerneku. Izročil mu jo je direktor programov opazovanja Zemlje v Evropski vesoljski agenciji (Esa) Josef Aschbacher, so sporočili iz podjetja in dodali, da se je letos na tekmovanje prijavilo več kot 200 rešitev z vsega sveta.

V podjetju so že od začetka spremljali razvoj misije satelita Sentinel 2 v okviru programa Ese, poimenovanega Copernicus. Namen omenjene misije je zagotavljati tedensko osvežene satelitske posnetke.

Slovenski Sinergise

Obvladovanje velikih količin podatkov

Zaradi brezplačne dostopnosti podatkov so v podjetju videli veliko možnosti za njihovo uporabo. Ko so poskusili uporabiti podatke za svoje stranke, pa so v podjetju ugotovili, da trenutne tehnologije niso kos veliki količini podatkov.

Skupina razvijalcev se je odločila to težavo rešiti in nastala je rešitev Sentinel Hub, ki omogoča enostavno in učinkovito arhiviranje, procesiranje in dostavo satelitskih posnetkov. Ti so uporabnikom dostopni prek spletnih storitev, ki jih je enostavno vključiti v namizne, spletne in mobilne aplikacije. Čas za prikaz in uporabo satelitskih posnetkov se je s tem skrajšal z nekaj ur na le nekaj sekund.

S preprosto vključitvijo v spletne aplikacije razvijalcem prihrani težave s prenašanjem, arhiviranjem in obdelavo več petabajtov velike baze podatkov. Razvijalci aplikacij se lahko tako osredotočajo na aplikacije za končne uporabnike, Sentinel Hub pa s tem povečuje uporabo rezultatov programa Copernicus.

Sinergise je podjetje iz Ljubljane, osredotočeno na razvoj geografskih informacijskih sistemov (GIS) na področju upravljanja z nepremičninami, pomoči pri procesih kmetovanja in splošne oblačne prostorske storitve Geopedia.

Vir: rtvslo.si