Slovenski študenti ustvarili najboljše brezpilotno letalo

Zmagali so na tekmovanju v ZDA.

Ekipa študentov ljubljanske fakultete za strojništvo je zmagala na ameriškem tekmovanju Design/Build/Fly (DBF), ki je namenjeno načrtovanju in gradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal ter tekmovanju v letenju.

Ekipa 17 študentov pod mentorstvom docenta Viktorja Šajna je na tekmovanju v gradnji brezpilotnih letal zmagala med 100 sodelujočimi univerzami in premagala priznane univerze, kot so MIT, Stanford University in Virginia tech, njihovo letalo pa dosega tudi hitrosti, višje od 100 kilometrov na uro.

Na tekmovanje so se pripravljali več kot pol leta, obsegalo pa je izdelavo modela letala z radarjem in samodejno zložljivimi krili, ki lahko poleti z letalonosilke, nosi »bombe« in je hkrati izjemno hitro.

Ekipo je vodil študent strojništva Timotej Hofbauer. Tekmovanje je bilo sicer sestavljeno iz treh misij v zraku in misije na tleh, ravno pri drugi pa so bili slovenski študenti zaradi sistema razpiranja kril izjemno hitri. Prva naloga v zraku je potrdila, da je letalo zmožno odpeljati tri kroge, v drugi nalogi jim je uspelo prehiteti vse univerze, saj so zaradi izjemno dobre površine letala vse tri kroge z nameščenim radarjem odvozili v 1,29 minute, tretja naloga pa je prinesla največ točk, pri njej jim je uspelo narediti tudi največjo razliko.

Vir: rtvslo.si