Slovenski znanstveniki razvozlali 150 let staro skrivnost o svetlobi

V okviru raziskave, ki jo je vodil Tomaž Požar z ljubljanske fakultete za strojništvo, so slovenski raziskovalci opravili meritve, ekipa iz Kanade pa je izračunala optične sile. Slovenski znanstveniki so v sodelovanju s kanadskimi in brazilskimi kolegi razvozlali 150 let staro skrivnost o tem, kako svetloba povzroča gibanje snovi. Ugotovili so, kot so objavili v znanstveni reviji Nature Communications, da to počne prek elastičnih valov, podobnih potresnim.

Kot piše na spletni strani univerze v kanadski Britanski Kolumbiji, so v okviru poskusa laserski žarek odbili od majhnega zrcalca, pri čemer se je svetloba odbila in povzročila elastične valove, podobne tistim, ki jih sproži potres na Zemlji. Svetlobni elastični valovi so sicer precej manjši.

V okviru raziskave, ki jo je vodil Tomaž Požar z ljubljanske fakultete za strojništvo, so slovenski raziskovalci opravili meritve, ekipa iz Kanade pa je izračunala optične sile. Brazilski znanstveniki so nato naredili natančen model širjenja valovanja.

Te ugotovitve bi lahko uporabili za delovanje optičnih pincet, ki jih znanstveniki uporabljajo za natančno premikanje in držanje majhnih delcev. Te pincete, ki imajo laserski snop, zaenkrat dobro delujejo predvsem pri ugotavljanju vpliva svetlobe na toge snovi, za katere je značilno, da se gibljejo kot celota.

Vir: delo.si