Според резултатите од поетскиот конкурс на студентката од универзитетот од Нова Горица и беше доделена наградата Фани Хаусман

Студентката од студиската програма „Хуманистика“ од факултетот за постдипломско образование при универзитетот во Нова Горица Маруша Мугерли Лавренчич е удостоена со наградата Фанни Хауссман, наречена така во чест на првата словенечка поетеса со германско потекло. Наградата ја доби на крајот од месец септември 2019 година во куќата Ново Цеље, каде што во свое време живеела поетесата Фани Хаусман.

Оваа награда за прв пат била доделена во 2018 година на управата за култура, спорт и туризам на општината Жалец по повод 200-годишнината од раѓањето на поетесата.

Во конкурсот за добивање на оваа награда учествуваа 52 млади поети. Учесниците на конкурсот ги претставија своите стихови на слободна тема на словенечки јазик кои што порано не биле објавени никаде.

Извор: rtvslo.si, facebook.com