Srečanje kolaboracije Fermi LAT

Med 12. in 15. marcem 2019 je Univerza v Novi Gorici na Bledu gostila letno srečanje kolaboracije Fermi LAT, ki se ga je udeležilo več kot 70 znanstvenikov iz različnih evropskih držav, Združenih držav Amerike, Japonske in Južne Afrike.

Srečanje je organizirala sodelavka Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici doc. dr. Gabrijela Zaharijaš, ki je v kolaboraciji koordinatorka za temno snov in novo fiziko.

Konec 2018 leta so v znanstveni kolaboraciji Fermi LAT s pomočjo sevanja gama izmerili celotno količino svetlobe, ki so jo oddale zvezde v zadnjih 90% zgodovine vesolja (zadnjih 12 milijard let). Nova odkritja o zvezdni svetlobi so objavljena v reviji Science.

Nedavno je lahko širša javnost spoznavala prelomna odkritja satelita Fermi v okviru znanstvenega večera Univerze v Novi Gorici. V dvorcu Lanthieri so namreč gostili prof. dr. Julie E McEnery, astrofizičarko na Goddardovem inštitutu za vesoljske raziskave v Washingtonu/NASA Goddard, ki je bila v letih 2009-2018 znanstvena vodja Nasinega satelita Fermi.

Vir: facebook.com