Srednja šola Črnomelj

Edina srednja šola v Beli krajini sledi potrebam lokalnega gospodarstva in med drugim izobražuje tudi za vse bolj iskane poklice strojništva.

Dijaki Srednje šole se med drugim izobražujejo v programu strojnega tehnika v šolski delavnici pri CNC-stroju, kjer se ukvarjajo z oblikovanjem kovinskih delov in s TIG-varjenjem. In čeprav gre »zgolj« za šolsko delavnico, ta bolj spominja na pravo tovarno, v njej dijaki pod vodstvom učiteljev in mentorjev izdelujejo konkretne izdelke za konkretnega naročnika.

Dijakom se za zaposlitev ni treba bati. Tako vsaj kaže za zdaj, saj delodajalci v Beli krajini ogromno povprašujejo po kadru s področja strojništva. Samo pri Akrapoviču, denimo, so lani zaposlili dvesto ljudi, od tega sto varilcev. Tudi podjetje Livar iz Ivančne Gorice v črnomaljskem obratu zaposluje 400 ljudi.

Srednja šola Črnomelj, ki jo v programih gimnazije, strojnega tehnika in oblikovalca kovin – orodjarja obiskuje 274 dijakov, je edina srednja šola v Beli krajini.

Po besedah Tatjane Muhič, vodje novomeške območne službe Zavoda RS za zaposlovanje, je največ potreb v predelovalnih dejavnostih, gostinstvu, primanjkuje strugarjev, orodjarjev, ključavničarjev, avtomehanikov, mizarjev, pa zidarjev in tesarjev, elektroinštalaterjev, voznikov težkih tovornjakov, raznih monterjev in serviserjev vodovodnih inštalacij.

Vir: dnevnik.si