Srednje šole bodo jeseni vrata odprle 18.163 kandidatom

Na skupno 23.644 razpisanih mest se je za vpis v srednjo šolo skupno prijavilo 18.163 kandidatov, od tega so šole prejele 72 prijav za izobraževanje v vajeniški obliki, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Po navedbah ministrstva osnovno šolo letos končuje 17.085 učencev.

Z novim šolskim letom se bodo na nekaterih šolah začeli na novo izvajati nekateri programi, na primer Farmacevtski tehnik (Šolski center Ravne na Koroškem), Veterinarski tehnik (Šolski center Šentjur), Elektrikar (Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran), Mehatronik operater (Srednja tehniška šola Koper) in program Gimnazija – športni oddelek (Gimnazija Brežice).

V Šolskem centru Celje pa bodo z novim šolskim letom začeli izvajati izobraževalni program Ustvarjalec modnih oblačil, v katerega se bodo lahko vpisovali dijaki, ki so predhodno že končali srednješolski izobraževalni program.

Omenjene programe bodo sicer šole izvajale samo v primeru, če se bo ob roku za prijavo v program prijavilo zadostno, v razpisu natančno določeno število kandidatov.

V šolskem letu 2018/2019 se mreža šol in izobraževalnih programov, ki uvaja vajeništvo, širi. Kandidati oziroma učenci, ki so svojo odločitev o vpisu v srednjo šolo spremenili, lahko svojo prijavo, če želijo, prenesejo na drugo šolo oziroma drug izobraževalni program.

Prenesene prijave bodo srednje šole sprejemale do 25. aprila ne glede na to, koliko prijav že imajo. Po tem roku pa prenos prijav ne bo več mogoč, razen če bodo imeli kandidati za to opravičljive razloge.

Kandidatom na ministrstvu svetujejo, da se o prenosu prijavnice predhodno temeljito posvetujejo predvsem s starši in svetovalnimi delavci. O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo prijavljeni kandidati obveščeni najpozneje do 6. junija. Srednje šole bodo sprejemale prijave oz. vpisovale, dokler bodo imele prosta mesta, vendar najdlje do 31. avgusta.

Vir: rtvslo.si