Strokovna ekskurzija študentov PI FGPA UM

V četrtek, 29.11.2018 je potekala strokovna ekskurzija študentov Prometnega inženirstva (PI) na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM) pri predmetih v okviru dela Katedre za prometno tehniko in varnost v prometu (KPTVP), ki se izvajajo na VS programih PI in magisterskih programih PI na FGPA.

Ekskurzija je potekala v dveh delih: prvi del je obsegal strokovni ogled visoko tehnološkega podjetja Rimac (Zagreb, Hrvaška), kjer se ukvarjajo z izdelavo naprednih IT tehnologij v vozilih, ki služijo tako avtonomni vožnji, varnosti v vozilih, kakor tudi električnim vozilom. Še posebej na slednjem področju so eno izmed vodilnih podjetij, s poudarkom na razvoju električnih pogonskih agregatov (izdelava baterijskih sklopov, izdelava visokotehnoloških komponent, izdelava specialnih električnih avtomobilov in koles itn.).

Drugi del je obsegal strokovni ogled DARS-ovega nadzornega centra Vransko, AC baze Vransko ter gasilske enote Vransko. Študentje so dobili zelo dober pregled nad delovanjem centra za nadzor in vodenje prometa, s posebnim poudarkom na AC tunelih ter samim vzdrževanjem in morebitnim reševanjem ob izrednih dogodkih na avtocestnem omrežju v Sloveniji.

Ekskurzijio je organizacisjko vodil mag. Stanko Laković, v sodelovanju s prof. dr. Matjažem Šramlom in doc. dr. Anito Praprotnik Brdnik.

Vir: fgpa.um.si