Strokovna ekskurzija v Obersalzberg in München

Za študente Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je v torek in sredo (27. in 28. 11. 2018) potekala dvodnevna strokovna ekskurzija v izvedbi Študentskega sveta Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v sodelovanju s Katedro za operativno gradbeništvo.

Prvi dan so si ogledali gradbišče Dokumentation v Obersalzbergu – gradnja arhiva novejše zgodovine, kjer gradijo nov dokumentacijski arhiv, ki je zaradi specifičnosti objekta, kateri je grajen tako nad, kot tudi pod zemljo, zelo zanimivo tako iz arhitekturnega kot inženirskega vidika. V Münchnu so obiskali gradbišče centralne čistilne naprave Großlappen, ki bo začela obratovati marca 2019 in bo poleg čiščenja odpadnih voda služila tudi pridobivanju energije na osnovi bioplinov iz odpadnega mulja.

Nadaljevali so z ogledom BMW Welta, razstavnega prostora BMW vozil, ki je kraj za druženje in spoznavanje novih avtomobilov in motociklov BMW ter 200 metrov viskokega Olimpijskega stolpa, ki je bil zgrajen za potrebe Olimpijskih iger in je glavna razgledna točka na mesto. Iz stolpa so si ogledali panoramo mesta, vse do Allianz Arene, katero so obiskali naslednji dan. Naporen dan so zaključili z druženjem na čudoviti predbožični tržnici na Marienplatzu.

Naslednji dan so obiskali BIM WORLD Munich, oziroma BIM kongres z več kot 120 razstavljalci, ki predstavljajo inovativne IT aplikacije in nove tehnologije v gradbeništvu. Na razstavišču je imelo svojo stojnico tudi znano mariborsko projektantsko podjetje Lineal. Polni novih vtisov so se za zaključek strokovne eskurzije podali še na Allianz Areno, stadion domačega kluba – FC Bayern München.

Vir: fgpa.um.si