Študent Univerze v Ljubljani je odšifriral sto let staro razleglednico

Erik Janezič, študent ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko, je s pomočjo posebnega avtorskega programa uspel odšifrirati pismo na sto let stari razglednici. Razglednica, ki je nastala med leti 1908 in 1916, vsebuje zapovrstje črk, številk in ločil, ki skupaj ustvarjajo šifrirano sporočilo.

»Velecenjeni gospodični Eliziki Tihelj, Bled št 7, Gorenjsko« je naslovljena razglednica, s katere je mogoče razbrati le še podpis in nagovor »Draga mi!«. Vse drugo je tavanje med nelogično povezanimi črkami, številkami in ločili. Sto let staro sporočilo je bilo namreč šifrirano – vse dokler se ga niso lotili študenti ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko.

»1!2č4 7?8=2. 794č4+. 7928?=« Takole se glasi prva vrstica sporočila na sto let stari razglednici, ki jo je pred petimi leti neimenovana najditeljica odkrila na podstrešju. Razglednico je poslal njen dedek; ker je bilo namenjeno »velecenjeni gospodični«, je predvidevala, da je sporočilo ljubezensko. Več niti z obilo domišljije ni mogla razbrati, zato jo je poslala na Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Od tam so jo posredovali prof. dr. Aleksandru Jurišiću, predstojniku laboratorija za kriptografijo in računalniško varnost na omenjeni fakulteti.

Šifrirano sporočilo je vsekakor vzbudilo njegovo zanimanje; z asistentom sta tudi staknila glavi, da bi ga razvozlala, a sta ugotovila, da bi jima to vzelo preveč časa. Zato ga je predstavil svojim študentom, k reševanju uganke pa jih motiviral z – boljšo oceno. Študenti so igro sprejeli in se lotili dela. Rešitev so poskušali najti tako z računskimi metodami kot z iskanjem namigov v okolju, kamor je bilo pismo poslano. Toda besedilo je sestavljeno iz črk, številk in ločil, vsaj na prvi pogled brez vsakršne logike. Že ena sama beseda, ki bi jo uganili, bi lahko bila bližnjica do rešitve, so se zavedali študenti. Pri tem jim ni bilo prav nič v pomoč napačno sklepanje, da gre za ljubezensko pismo. Mnogi so baje že obupali, dokler se ni naposled izkazal Erik Janežič. Razvil je program za odšifriranje in s pomočjo kolegov do zadnje potankosti seciral razglednico.

Raziskali so, v katerem obdobju so izdajali poštno znamko na razglednici: na podlagi tega so jo lahko uvrstili med leti 1908 in 1916. V pomoč je bil tudi žig, iz katerega je razvidno, da je bila poslana iz Laibacha, torej iz Ljubljane v času Avstro-Ogrske. Erik je nato z različnimi tehnikami analiziral besedilo.

Izkazalo se je, da sporočilo sploh ni romantične narave, prej klic na pomoč. Zakaj ga je avtor šifriral, ni znano, toda študenti so zadovoljni že s tem, da so vsebino skrivnostne razglednice razvozlali.

Источник: beta.delo.si