Študenta EF UL zmagala na SACkathonu

SACkathon, tekmovanje na področju napredne rabe podatkovne analitike v športu, je v minulem tednu v Barceloni združilo najboljše univerzitetne študente različnih držav Evrope. Med skoraj 400 prijavljenimi iz 13 držav sta zmago slavila študenta ljubljanske Ekonomske fakultete – Enis Zornić in Klemen Požin.

V izzivu, ki sta ga kot priložnost za mlade zasnovala Evroliga in SAP, vodilni svetovni ponudnik poslovnih aplikacij in programskih rešitev, sta strokovno žirijo navdušila z idejo, kako navijačem s pomočjo naprednih analitičnih tehnologij ponuditi še bolj edinstveno doživetje ob gledanju košarke.

Na skupni izziv Evrolige in podjetja SAP se je prijavilo skoraj 400 dodiplomskih in magistrskih študentov univerzitetnih smeri računalništva in informatike, podatkovnih znanosti, trženja in digitalne strategije, športnega managementa in športnih tehnologij. Med mladimi iz kar 13 evropskih držav sta bila tudi Enis Zornić in Klemen Požin, študenta magistrskega programa Poslovna informatika.

Njihov cilj je bila jasna in hitra analiza podatkov ter ustvarjanje grafičnih vizualizacij, ki pomagajo ekipam hkrati hitro ugotoviti lastne prednosti in slabosti, kot tudi odkriti prednosti in slabosti nasprotnih ekip. Na podlagi teh informacij namreč lahko pripravijo zmagovalno taktiko za naslednjo tekmo.

V ta namen sta prejela ogromno bazo podatkov sezon prejšnjih dveh let in jih analizirala z orodjem SAP Analytics Cloud. Pripravila sta grafične nadzorne plošče statistike ekip ter igralcev in tako napredne podatke predstavila na enostaven, jasen način.

Kot zmagovalca finalnega izziva SACkathon, ki se ga je v Barceloni udeležilo pet najboljših dvojcev, sta poleg finančne nagrade v višini 2.000 evrov dobila še priložnost za trimesečno intenzivno izobraževanje na SAP Sales Academy v Kaliforniji.

Vir: efnet.si