Študenti Fakultete za turizem UM so tudi letos obiskali mednarodni kongres študentov turizma in hotelirstva – MEKST v Novem Sadu

V Novem Sadu se je od 25. do 27. novembra 2016 odvijal III. Mednarodni kongres študentov turizma in hotelirstva – #MEKST2016, katerega se je letošnje leto udeležilo rekordnih 700 študentov iz 15-ih različnih držav, med njimi je bilo kar 47 študentov dodiplomskega in podiplomskega študija Fakultete za turizem UM (med njimi tudi naši Erasmus študenti iz Srbije, Češke, Poljske in Finske).

Prvi dan so študentje skozi voden ogled spoznavali kulturne in turistične znamenitosti Novega Sada. Skupina naših študentov je po skoraj dvournem vodenem ogledu mesta odkrivanje turističnih znamenitosti nadaljevala kar sama in si med drugim ogledala tudi Petrovaradinsko trdnjavo, ki jih je navdušila v vsej svoji lepoti in še lepšem razgledu na Novi Sad.

Kongres je ponudil priložnost za institucionalno povezovanje in mreženje z uglednimi strokovnjaki s področja turizma. Letošnje osrednje teme kongresa so bile novi koncepti upravljanja hotelov, spletno oglaševanje in festivalski turizem. Na kongresu so predavali številni mednarodni strokovnjaki, med njimi tudi Rob Davidson (Greenwich University, London, Velika Britanija), Dimitrios Buhalis(Bournemouth University, Velika Britanija), Dušan Kovačević (direktor EXIT festivala, Novi Sad, Srbija), Allan Jepson (University Hertfordshire, Hertfordshire, Velika Britanija), Radoslav Obradović (The Dorchester, London, Velika Britanija), Jasna Potočnik Topler (FT UM) in številni drugi.

Po besedah organizatorja kongresa je projekt MEKST namenjen tudi spodbujanju integracije mladih iz regije in spodbujanju širjenja strpnosti med mladimi. Načrtovane aktivnosti kongresa so bile usmerjene v ustvarjanje platforme mladih iz regije, predvsem študentske populacije, ki bo povečala mobilnost v regiji. Cilj projekta je med drugim tudi ustvarjanje novih kontaktov med študenti, načrtovanje njihovih prihodnjih druženj v regiji s ciljem popularizacije števila udeležencev iz različnih kulturnih okolij.

Študentje so tudi letos imeli priložnost udeležiti se svečane otvoritve kongresa, ki se je odvijala v prostorih Skupščine avtonomne pokrajine Vojvodine na visokem protokolarnem nivoju, kakršnega so sicer vajeni najpomembnejši gostje iz sveta politike.

Izkušnja je bila dragocena tudi z vidika spoznavanja protokolarnih postopkov. Navzoče so pozdravili mnogi pomembni gostje, med drugim tudi Branislav Knežević, direktor Turistične organizacije Novega Sada in Rob Davidson iz Greenwich University. Vsi govorci so poudarjali izjemen potencial mladih z znanjem in idejami, priložnosti v turizmu ter prenos znanja s starejših na mlajše, ki predstavljajo prihodnost.

Potovanja, pa čeprav krajša, so vedno dragocena za širjenje obzorij. Študentje so se v Brežice vrnili polni pozitivnih vtisov, novega znanja, nepozabnih spominov in s sklenjenimi novimi prijateljstvi, ki verjamemo, da bodo trajala dolgo.

Poročilo in fotografije s kongresa si lahko ogledate tukaj (pdf, 1.2 MB).

Vir: ft.um.si