Студентите од универзитетот во Марибор во текот на специјалистичката екскурзија се запознаа со функционирањето на транспортот во Валенсија

Студентите од студиската програма «Транспортно инженерство» од факултетот за градежништво, транспорт и архитектура при универзитетот од Марибор во последната недела на март 2019 година остварија специјалистичка екскурзија во Валенсија со цел да се запознаат со функционирањето на локалниот транспорт.

Во рамките на патувањето студентите го посетија историскиот центар на градот, паркот по течението на реката Тури, возеа малку велосипеди, ја разгледаа локалната инфраструктура, го посетија градот на архитектурата и уметноста (архитекти – Сантијаго Калатрава и Феликс Кандела), а исто така го посетија и локалното пристаниште кое што е едно од најголемите во Средоземното море со годишен обрт од 55 милиони тони и повеќе од 3 милиони дваесетфунтови еквиваленти. За споредба словенечкото пристаниште Лука Копер има показател од 550 илјади дваесетфунтови еквиваленти.

Извор: fgpa.um.si