Svečana otvoritev novega akademskege leta na Univerzi v Novi Gorici

Osrednja akademija ob otvoritvi 24. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je potekala v četrtek, 18. oktobra, v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Zbrane je uvodoma pozdravil rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik. Danes se pedagoška dejavnost Univerze izvaja v okviru petih fakultet, akademije umetnosti in visoke strokovne šole. Študij je do danes na Univerzi v Novi Gorici zaključilo 213 doktorjev znanosti, 375 magistrov in 864 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v 6 centrih in 4 laboratorijih. Število tujih študentov iz leta v leto narašča in v letošnjem akademskem letu tuji študenti predstavljajo kar 50% študentske populacije. Prihajajo iz 51 različnih držav tako iz Evrope kot tudi iz drugih celin.

S svojo prisotnostjo Univerzo je počastil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. V svojem govoru je med drugim izpostavil, da je prav Univerza v Novi Gorici zgleden primer, kako je z relativno malo sredstvi možno doseči odlične rezultate.

V letošnjem letu je Univerza v Novi Gorici sodelovala pri dveh izjemnih znanstvenih odkritjih. Dr. Gabrijela Zaharijaš je članica mednarodne skupine FermiLAT, ki je dokazala, da lahko supermasivne črne luknje proizvajajo visokoenergijske nevtrine. V raziskavi, ki so jo vodili astronomi s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo (Caltech) pa je sodelovala dr. Tanja Petrushevska. Odkrili so nenavadno eksplozijo supernove, pri kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd. Oba članka sta bila objavljena v najprestižnejši mednarodni reviji Science.

Na svečani akademiji je prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, podelil priznanje častni doktorat Univerze v Novi Gorici svetovno znanemu režiserju prof. Rajku Grliću, za izjemne dosežke na področju filma in za obogatitev svetovne zakladnice umetnosti. Zaslužni profesor je postal mednarodni strokovnjak na področju ohranjanja dediščine, prof. dr. Jukka Jokilehto. Priznanje je prejel za pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu in razvoju Univerze v Novi Gorici ter za vzorno opravljanje pedagoškega in mentorskega dela. Mednarodno ugledni enolog in ocenjevalec vin doc. dr. Julij Nemanič pa je prejel priznanje častni član Univerze v Novi Gorici za izjemen prispevek k razvoju pedagoške in znanstvene dejavnosti na področju vinarstva na Univerzi v Novi Gorici.

Nagradili so tudi dvanajst študentk in študentov. Priznanje alumnus primus so prejeli diplomanti, ki so diplomirali kot prvi iz svoje generacije vpisanih študentov, in sicer Eva Battistel, Peter Ferfoglia, Tanja Batkovič in Taja Košir Popovič, priznanje alumnus optimus pa diplomanti, ki so med diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija, in sicer Peter Ferfoglia, Jure Krečič, Teja Cankar, Neža Orel, Tjaša Petrič, Luka Novinec, Neva Kumelj, Helene Thümmel in Vanesa Klinec.

Vir: ung.si