Свети Мартин

Денес е Ден на Мартин – ден кога комињето се претвора во вино. На овој празник, низ цела Словенија се организираат мартинувања, каде служат типични јадења за свети Мартин, како печена гуска или патка со палачинки и потпечена црвена зелка, како и колачи, пијалаци и други деликатеси. Се разбира, се наздравува со младо вино во чест на свети Мартин.

Photo: pixabay/epicantus

Само во Словенија можете да ја доживеете вистинската прослава на свети Мартин и да ги вкусите традиционалните јадења за овој празник!