Светски ден на ненасилството

На втори октомври 1869 година е роден Махатма Ганди, индискиот лидер, кој што се залагал за мирна побуна и ненасилство.

Photo: Unsplash/Simon Maage

Негова најпозната изрека била „Око за око и цел свет ќе ослепи“.

Обединетите нации го прогласиле втори октомври за светски ден на ненасилството, за да на тој начин се прошири пораката за ненасилство.