Terapevtska kocka, steznik s senzorji, števec čebel

Nekateri dijaki Vegove s pomočjo mentorjev svoje izdelke spravijo tudi na trg.

Na Elektrotehniško-računalniški strokovni šoli in gimnaziji Ljubljana (Vegovi) dijake spodbujajo k razvoju in izdelavi praktičnih produktov.

Vsako leto razpišejo teme, dijake vabijo, da si jih izmislijo sami, da si poiščejo tudi sodelavce v podjetjih. Kakovost izdelkov na poklicni in splošni maturi je s takšnim pristopom zelo dvignila. Nekaj so jih predstavili na Kariernem dnevu, ki ga organizira Zavod Nefiks.

Med njimi so bili električni avtomobil, električno kolo, terapevtsko kocko in steznik z vgrajenimi senzorji, ki jih izdelujejo v sodelovanju s podjetji, kot je Kolektor group, ob pomoči profesorjev Univerze v Ljubljani (zlasti fakultete za elektrotehniko, fakultete za računalništvo in informatiko), Univerze v Mariboru (fakulteta za energetiko) mentorjev šole in mentorjev v okviru Zavoda 404.

Jakob Stele je z Luko Dragarjem izdelal LED-trak krmilnik. »To so lučke, ki jih lahko uporabljamo za ambientalno osvetlitev prostora. Spreminjanje barv pa krmilimo z aplikacijo na telefonu,« razlaga Jakob.

Terapevtska kocka, ki so jo izdelali Tilen Heinzer, Klemen Cankar in Martin Peterlin, pomaga ljudem, ki imajo po možganski kapi poškodovane motorične sposobnosti. Z določenimi vajami, ki jih vodi računalniški program, pridobivajo te sposobnosti nazaj. Sistem meri, kako hitro, kolikokrat je bil določen gib izveden, meri tudi tresljaje.

Tomi Jakša je na zamisel za pametni varnostni sistem za hišo prišel doma. »Ugotovil sem, da bi lahko z minimalnim vložkom spremenil varnost doma. Tako bi lahko z mikrokrmilnikom upravljal na primer dimni senzor, senzor gibanja, požarni senzor in podobno. Pri uresničevanju ideje sodeluje s strokovnjaki iz podjetja Kolektor iDrium, ki mu pomagajo tudi s praktičnimi nasveti.

Pri Neži Flisek čebelarijo. Imeli so veliko izgubo čebeljih družin, niso pa vedeli, zakaj se to dogaja. »Ker nas ves dan ni doma, jih ne moremo nenehno opazovati. Zato sem si zamislila števec čebel,« pravi ena redkih deklet na Vegovi. Naprava meri, koliko čebel gre v panj in koliko jih pride ven. Na koncu dneva čebelar podatke zbere in analizira.

»Če je bilo veliko število izhodnih čebel, pomeni, da je nastala nova družina, če pa je veliko vhodnih in malo izhodnih, pomeni, da je bil rop,« razloži delovanje svojega števca.

Ideja za izdelek je nastala pri strokovnem predmetu v drugem letniku, ko so morali za nalogo izdelati program, ki bi ga kasneje lahko tudi uresničili v praksi. Neža s pomočjo Zavoda 404 idejo razvija naprej. Števec pa bi rada predstavila strokovni javnosti, Čebelarski zvezi Slovenije.

Vir: delo.si