Трет предновогодишен саем на истражувачите при Универзитетот во Марибор

Во петокот на 14 декември 2018 година, Универзитетот во Марибор ја организираше “3-та предновогодишна средба со истражувачите од Универзитетот во Марибор”, каде што беа презентирани надлежностите и капацитетите на Универзитетот во Марибор, со посебен акцент на овогодинешните наградувачки истражувачки достигнувања на членовите на Универзитетот во Марибор. Настанот се одржа на аеродромот Едвард Русјан во Марибор. Коорганизаторите на средбата се: Младинските претприемачи на Европската Унија и Општина Хоче-Сливница.

Целта на настанот беше да се прикаже додадената вредност на соработката меѓу  бизнисмените и истражувачите на Универзитетот во Марибор, со желба таа да се  препознае како влезна точка, кога се соочуваат со предизвиците во областа на истражувањата и развојот.

За време на состанокот се одржаа две тркалезни маси. На првата тркалезна маса, тие презентираа конкретни резултати од соработката меѓу универзитетот и економијата. Да речеме, развојот на два авиони на Пипистрел за гориво од обновливи извори – еден ќе се напојува со хибриден мотор, а другиот ќе лета на водород. И двете компании се развиваат во соработка со Центарот за транспортна економија, предводен од д-р. Станислав Божичник. Според Пипистреловиот водечки инженер Вид Плевник, тие ги планираат своите први летови по една и пол година.

На втората тркалезна маса, претставниците на JEUNE и Европската комисија, заедно со претставници на компании кои успеаја во глобален пробив за релативно кратко време, ги приближија можностите за развојна соработка во Европската унија.

На настанот присуствуваше и ректорот на Универзитетот во Марибор, проф. Др. Здравко Качич, в.д. директорот на Дирекцијата за наука во Министерството за образование, наука и спорт д-р. Мета Добникар, градоначалник на Општина Хоче -Сливница д-р. Марко Соршак, претседателот на  JEUNE Андреа Гелфи, многу успешни бизнисмени, истражувачи и креатори на политики.
Повеќе прочитајте на vecer.com.

Извор:  fgpa.um.si