Tuji študenti na slovenskih fakultetah neprekinjeno sledijo študijskemu procesu prek sodobnih digitalnih platform

Zaradi potrebe po hitri prilagoditvi na nove razmere so slovenske fakultete predavanja usmerile na sodobne digitalne platforme. Slovenske univerze že od prvega dne karantene pozivajo svoje študente, da naj se obnašajo odgovorno.

Photo: Unsplash/Brooke Cagle

Univerze v Sloveniji že od prvega dne karantene pozivajo svoje študente, naj se obnašajo odgovorno, naj upoštevajo navodila svojih profesorjev in redno izpolnjujejo študijske naloge, da ne bi zamudili pedagoškega procesa.

Povezali smo se z nekaterimi tujimi študenti, ki so se s pomočjo 2TM, vpisali na slovenske fakultete, povedali so nam, kako deluje spletno poučevanje. Nekateri so se odločili ostati v Sloveniji, spet drugi so se odpravili domov.

Marko Rodić magistrski študent Fakultete za turizem v Brežicah se je vrnil domov v Prijedor v Bosni in Hercegovini. Ne skriva, da se mu je študentsko življenje spremenilo in da pogreša druženje s študijskimi kolegi. „S študijskimi obveznostmi je vse v redu in jih poskušam pravočasno opraviti. Upam, da se bodo razmere s koronavirusom v prihodnjem obdobju umirile in se bom lahko vrnil na študij v Slovenijo,“ nam je povedal Marko Rodić.

Domov v srbsko prestolnico so se vrnili tudi študentje Matija Vlaho, Dina Pablović in Marko Puškar. Matija Vlaho, študent Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani nam je zaupal, da pričakuje boljšo organizacijo študija na spletu, saj nekatera predavanja niso pravilno tempirana.

Dina Pavlović na Univerzi v Ljubljani študira arhitekturo in pravi, da je z dosedanjim študijem zadovoljna, študij je tehnološko napreden. „Pri večini predmetov imamo predavanja preko spleta. Še vedno ne vemo, kako bodo potekali izpiti, profesorji so nam dali naloge, ki jih medtem delamo,“ je povedala Dina, ki pričakuje, da se bodo razmere hitro normalizirale.

Marko Puškar je letos začel s študijem na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Njegova mama Dušanka nam je povedala, da se je za študij v Sloveniji odločila predvsem zaradi odličnih pogojev za študij po evropskih standardih. „Marko se je vrnil v Beograd, ko je njegova fakulteta začela poučevati preko spleta in zaenkrat nemoteno študirala,“ dodaja Dušanka.

Nekateri tuji študenti so se odločili, da bodo ostali v Sloveniji.

Ukrajinka Kseniia Onika je trenutno v Ljubljani, kjer študira psihosocialno pomoč na Fakulteti za uporabne družbene študije. „Študijsko gradivo predelujemo sami, vaje pa imamo preko Skype-a. Vse je v redu,“ pravi Kseniia.

Povezali smo se tudi z dvema makedonskima študentoma, Trajčetom Andreevim, ki študira ekonomijo na Univerzi v Mariboru, in Teo Lazarevsko, študentka novinarstva na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. „Predavanja in vaje potekajo normalno po tedenskem razporedu, ki smo ga imeli prej v drugem semestru. Predavanja potekajo tako, da nam profesorji dajo kodo za skupino namenjeno določenemu predmetu, skupini se nato v določenem terminu pridružimo,“ pravi Trajče.

Tudi Tea Lazarevska z veseljem študira preko digitalnih platform: „Fakulteta nas je obvestila, da ne bomo nadaljevali s predavanji v predavalnicah. Predavanja so organizirana v skupinah po 25 študentov, nekaj predavanj poteka tudi preko aplikacije ZOOM. 7. in 9. aprila imamo načrtovana kolokvija. Profesor nam je sporočil, da bomo po elektronski pošti prejeli vprašanja, odgovore na vprašanja bomo morali poslati v roku 90 minut,“ pojasnjuje Lazarevska.

Avtorica: Lidija M. Kusterbajn