UM FGPA se je udeležila Noči raziskovalcev 2019

V petek, 27. septembra 2019, se je v Europarku Maribor odvijala Evropska noč raziskovalcev 2019. Sodelavca UM FGPA (docentka dr. Anita Praprotnik Brdniktri in asist. dr. Marko Jaušovec) sta za mlade nadobudneže pripravila zanimive projekte in sicer: problem trgovskega potnika, parametrični les in samostoječi most.

Študentje so predstavili reševanje problema trgovskega potnika, zlasti izračun kilometrov, računalniško spremljanje poti in algoritmi njenega načrtovanja. Študentje so tudi postavili samostoječi most z uporabo lesenih zidakov, brez vezivnih sredstev, ter so izračunali njegovo maso.

Poleg tega so sestavili organsko formo iz lesenih prefabriciranih 2d elementov, ki jih pridobili z digitalno prefabrikacijo iz vezanih plošč s pomočjo razreza s CNC rezalnikom. Cilj je uporaba 2d elementov pri iskanju kompleksne organske oblike in pri tem kar se da učinkovito uporabiti les v obliki razrezane vezane plošče. Z uporabo parametričnega Software-ja Grasshopper v kombinaciji z industriskim modelirnikom Rhinocerous 3D so organsko ploskovno obliko spremenili v 2D elemente in jih poslali na prefabrikacijo s CNC rezalnikom. S takšno tehniko so prišli do več konstrukcijskih rešitev, ki so vse predstavljale enako končno formo. Izbrali so tudi tri rešitve, ki bodo šle v produkcijo in jih bodo sestavili na lokaciji. Tako so združili estetske značilnosti arhitekture, s konstrukcijskim znanjem gradbeništva in oboje povezali s trajnostnim konceptom učinkovite izrabe materiala s pomočjo parametričnega modeliranja.

Источник: fgpa.um.si