Umetniška klop »Spomin«

Pred stavbo bivšega kazensko – popravnega doma KPD v Mariboru je zaživela klop »Spomin«, ki je avtorsko delo Maje Žalik, Tjaše Pauko, Lucije Cvejan in Sare Milič, študentk magistrskega programa arhitekture na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Klop je že štirinajsta v nizu klopi kulturno umetniškega društva »Zgodba o klopeh in ljudeh«.

Neprofitna civilnodružbena kulturna organizacija povezuje avtorje unikatnih oblikovanih klopi (arhitekte, kiparje, oblikovalce, slikarje), ki so pripravljeni podariti svoje ustvarjalne ideje mestu Maribor.

Umetniška klop se odziva na stavbo in njeno zgodbo. Njena forma ni naključje. Ponazarja težko zgodovinsko vsebino in žalostno propadanje stavbe ter obenem začetek njenega preporoda.

Klop je oblikovno zasnovana iz dveh delov. Podstavek, izdelan iz ponovno uporabljenih kovinskih cevi različnih dimenzij, simbolizira težo zgodbe stavbe in njeno preteklost, svetla sedežna površina iz gladkega betona pa ponazarja njeno prihodnost in nov začetek oživljanja stavbe ter območja.

Ideja o postavitvi spominske klopi ob stavbi KPD je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta URBACT 2nd Chance – Prebujanje spečega velikana: Trajnostna regeneracija objekta KPD, v katerem sodelujeta Mestna občina Maribor in UM FGPA.

Vir: um.si