Univerza v Ljubljani danes praznuje 100 let

Na današnji dan, 23. julija 1919, je regent Aleksander Karađorđević s podpisom zakona ustanovil vseučilišče Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani oziroma današnjo Univerzo v Ljubljani.

Photo: Mr. Kaya on Visualhunt / CC BY-NC-ND

Prvi rektor novoustanovljene univerze je postal Josip Plemelj (sicer eden najpomembnejših matematikov z začetka stoletja), kot prva doktorantka pa se je z disertacijo O učinkovanju formalina na škrob v zgodovino univerze leta 1920 vpisala Ana Mayer.
Prvo leto delovanja je univerza štela pet fakultet, na katere je bilo vpisanih 942 študentov, med njimi zgolj 3 % žensk. Danes Univerzo v Ljubljani, ki spada med 3 % najboljših univerz na svetu, sestavlja 26 članic (23 fakultet in 3 umetniške akademije), na katerih je letos študiralo 37.874 študentov, med njimi kar 60 % žensk.
Vrhunec praznovanja 100. obletnice bo sicer 3. decembra, na uradno sprejeti dan ustanovitve Univerze v Ljubljani. Letošnji Teden Univerze v Ljubljani pa bo priložnosti primerno daljši in bogatejši z dogodki – odvijal se bo med 2. in 19. decembrom, ko bodo na sporedu tudi slavnostna akademija, predaja rektorske verige po načrtih Jožeta Plečnika in univerzitetni gala ples.
Ob slovesni priložnosti bo naša največja in najstarejša univerza izdala spominski kovanec. Junija pa je Pošta Slovenije predstavila tudi priložnostno poštno znamko, posvečeno stoletnici Univerze v Ljubljani, na kateri je upodobljen Deželni dvorec – sedež UL že vse od leta 1919.

Ob častitljivem jubileju Univerzi v Ljubljani čestitamo tudi pri 2TM d. o. o.!

Vir: 100-letnica univerze v Ljubljani in Univerza v številkah 2018