Univerza v Ljubljani je na svoj 100. rojstni dan prejela najvišje državno odlikovanje – red za izredne zasluge

Univerza v Ljubljani je svoj 100. rojstni dan v torek, 3. decembra 2019, obeležila s Slavnostno akademijo v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu. Slovesnost je zaznamovalo najvišje državno odlikovanje, ki ga je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob tej priložnosti vročil rektorju Univerze v Ljubljani prof. dr. Igorju Papiču.

Častni pokrovitelj dogodka predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Univerzi v Ljubljani ob stoletnici obstoja vročil najvišje državno odlikovanje: red za izredne zasluge za prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter za vrhunske dosežke na področju znanosti in izobraževanja.

Slavnostni govorec prof. dr. Frederick Duncan Michael Haldane, Nobelov nagrajenec za fiziko in častni doktor Univerze v Ljubljani, je izpostavil, da tudi majhni narodi, kot je slovenski, lahko prispevajo k znanosti in tehnologiji sveta ter da je ustvarjanje znanstveno in tehnološko izobraženega dela prebivalstva vedno bolj nujen cilj, saj je to pogoj za gospodarstvo, zasnovano na sodobni tehnologiji.

Vir: uni-lj.si