Univerza v Mariboru na 18. mednarodnem festivalu praženega krompirja

Univerza v Mariboru se je 1. septembra 2018 ponovno udeležila mednarodnega festivala praženega krompirja, ki je potekal v Doberdobu v Italiji.

Ekipa Univerze v Mariboru je pražen krompir (sorte Allegria) pripravila po dveh receptih, obiskovalcem festivala pa je ponudila tudi univerzitetno vino, ki so ga ocenili kot odlično.

Na festivalu so predstavniki Univerze v Mariboru obiskovalce seznanili z dejavnostjo univerze, jim razdelili informativne brošure univerze in posestva Meranovo, ki je aktivnost podprlo z opremo in kuhanjem krompirja. Med obiskovalci je bil tudi župan občine Doberdob, s katerim so se predstavniki univerze dogovorili za navezavo stikov in možnosti sodelovanja v okviru prenosa znanja.

Recepta Univerze v Mariboru na 18. mednarodnem festivalu praženega krompirja:

1. Pražen krompir na način »deda Feri«:

Sestavine:

 1. 15 kg krompirja (narežemo v plošče ali ga naribamo),
 2. 3 kg čebule (bela, srebrnjak, lahko tudi rdeča),
 3. 1 kg suhe pancete,
 4. 300 g zaseke,
 5. sol (začiniti po okusu),
 6. črni poper (začiniti po okusu),
 7. 4 pesti peteršilja.

Priprava:

Pogrejemo zaseko, da se stopi. Dodamo narezano sušeno panceto in jo pražimo, dokler mastni del ne postane prozoren. Dodamo narezano čebulo in jo pražimo, dokler ne postekleni. Nato dodamo krompir in ga pražimo tako dolgo, da postane rahlo svetlorjav, preden pričnemo z mešanjem. Posolimo po okusu in dodamo poper. Tik pred koncem dodamo peteršilj in po največ desetih minutah postrežemo.

2. Pražen krompir z ajdovo kašo

Sestavine:

 1. 10 kg krompirja,
 2. 3 kg čebule,
 3. 1 kg slanine,
 4. 1 kg ajdove kaše,
 5. sol,
 6. poper,
 7. olje.

Priprava:

Na vroče olje damo čebulo in slanino, da se malo spraži, nato dodamo krompir in ajdovo kašo. Začinimo po okusu s soljo in poprom ter ves čas mešamo, da se preveč ne zapeče.

Vir: um.si