Univerza v Mariboru po Timesovi lestvici tudi letos najboljša slovenska univerza

Univerza v Mariboru se je na lestvici »Times Higher Education World University Rankings« (THE) v letu 2016-2017 uvrstila med 600 najboljših univerz na svetu in tako tudi letos zasedla prvo mesto med slovenskimi univerzami. Timesova lestvica ocenjuje, kako univerze uresničujejo svoja temeljna poslanstva na področjih poučevanja, raziskavanja, vpliva njihove znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti, prenosa znanja v gospodarstvo in mednarodne vpetosti. V razvrščanje je bilo vključenih več kot 1.200 najboljših svetovnih raziskovalnih univerz, ki jih je Times povabil k sodelovanju, podatke o 980 uvrščenih univerzah pa je objavil ta teden. Med njimi sta tudi Univerza v Mariboru in Univerza v Ljubljani.

Revija Times Higher Education od leta 2004 objavlja seznam najboljših univerz na svetu, ki je pripravljen na osnovi zelo obsežne analize Timesove baze podatkov, mednarodne ankete o ugledu posameznih univerz in podatkov iz baze Elsevier Scopus. Pri ocenjevanju Times upošteva 5 ključnih kriterijev, od katerih vsak predstavlja temelj odličnosti visokošolskega izobraževanja: poučevanje, raziskovanje, vpliv objavljanjih del, prihodki iz sodelovanja z industrijo in mednarodnega sodelovanja. Kriteriji se prepletajo v naslednjih razmerjih: poučevanje 30%, raziskovanje 30%, citati 30%, mednarodna vpetost 7.5% in prihodek iz gospodarstva 2.5%.

tablica

Primerjava ocen posameznih kazalnikov UM za leti 2015-2016 in 2016-2017

Univerza v Mariboru je na Timesovi lestvici 2016-2017 med 600 najboljšimi univerzami na svetu in je tudi letos pred Univerzo v Ljubljani, ki se je uvrstila v skupino univerz med 601.-800. mestom. V letošnjem letu so se razen za poučevanje izboljšale ocene vseh drugih kazalnikov kakovosti Univerze v Mariboru.

 

Vir: um.si