Univerza v Novi Gorici organizira delavnico Fermi Masterclass

Delavnica bo potekala 5. aprila 2018 na Fakulteti za naravoslovje v Ajdovščini, istočasno z delavnicami na štirih institucijah v Italiji in na Univerzi v Innsbrucku. Za zaključek delavnice bodo dijaki primerjali svoje rezultate z drugimi sodelujočimi skupinami v Italiji in Avstriji preko spleta. Rok za prijavo je 27. marec.

Raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu Fermi-LAT, bodo predstavili znanstvene osnove, detektorje in podatke teleskopa, nato pa usmerjali dijake skozi (poenostavljen) postopek analize podatkov, pri katerem bodo imeli dijaki priložnost sami odkriti nove astrofizikalne objekte.

V ospredju letošnjega dogodka bosta temi izbruhov sevanja gama in gravitacijskih valov. V ta namen se bomo v sklopu predavanj prek spleta pogovarjali tudi z znanstvenikom z NASE, ki deluje na področju Izbruhov sevanja gama pri teleskopu Fermi-LAT, in strokovnjakom na področju gravitacijskih valov, ki sodeluje pri projektu Virgo.

Spletna stran dogodka.

Prijave in dodatne informacije: gabrijela.zaharijas@ung.si (Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici).

Vir: facebook.com