Универзитетот од Љубљана доби сребрена награда за донаторската поддршка на Словенелкиот научен фонд

Во текот на свечената академија на Словенечкиот научен фонд (SZF) се одржа врачување на награда за промоцијата на установата и популаризацијата на науката во Република Словенија. Главен референт беше професор доктор Игор Папич, ректор на универзитетот во Љубљана, коосновачот на Словенечкиот научен фонд. Универзитетот од Љубљана доби сребрена награда за донаторската поддршка на оваа структура.

Со наградата „Прометеј на науката“ за 2019 година беа удостоени вработените од универзитетот – професор доктор Вито Хазлер, професор доктор Само Крефт, доктор Емилија Стојменова Дух, професор доктор Примож Витез, професор доктор Звонко Тронтел, професор доктор Јуриј Кунавер и професор доктор Борут Божич. Со највисокото звање „Популаризатор на науката-2019“ беше удостоен доктор Сашо Доленц.

Извори: facebook.com, uni-lj.si