Универзитетот од Нова Горица беше посетен од страна на професор од универзитетот од Хиустон – сопругата на американскиот космонаут со словенечко потекло

Во средата, на 21 ноември 2019 година, универзитетот од Нова Горица беше посетен од страна на професор доктор Ребекка М. Бресник, сопругата на американскиот космонаут со словенечко потекло Ренди Бресник. Ребекка М. Бресник работи во NASA, а исто така е професор по меѓународно космичко право на универзитетот во Хиустон, државата Тексас. Во текот на својата посета таа го посети Универзитетскиот центар во Ајдовшина и одржа отворено предавање по меѓународно космичко право.

Во текот на средбата Ребекка М. Бресник му подари на ректорот на универзитетот од Нова Горица фотографија од Република Словенија направена од вселената, направена од Ренди Бресник за време на неговата 5-месечна работа на Меѓународната вселенска станица (експедиција 52/53) во 2017 година.

Извор: facebook.com