Uspehi mladih radioamaterjev

Ekipa mladih slovenskih radioamaterjev je na svetovnem prvenstvu v radiogoniometriranju osvojila tri odličja.

Na tretjem svetovnem mladinskem prvenstvu v radiogoniometriranju (ARG), ki je nedavno potekalo v ukrajinski Vinnytsii, so slovenske barve zastopali Nik Gregorič, Jani Bratož, Ruj Grošelj Simić in Domžalčan Pavel Trojer.

Ruj Grošelj Simić in Pavel Trojer sta osvojila ekipno srebro v kategoriji do 14 let – 144 MHz, ki velja za eno najzahtevnejših disciplin prvenstva. Ruj je bil v individualni razvrstitvi četrti, Pavel pa šesti, kar je zadoščalo za skupno drugo mesto v ekipni razvrstitvi, kamor štejeta dva rezultata s tekme posameznikov.

Poleg srebra sta Grošelj Simić in Trojer osvojila še bronasto odličje v kategoriji do 14 let – 3,5 MHz, Grošelj Simić pa je postal še svetovni podprvak v kategoriji sprint, v kateri mora tekmovalec poiskati deset oddajnikov v čim krajšem času.

Amaterska radiogoniometrija je radioamaterska športno-tehnična disciplina, ki jo Zveza radioamaterjev Slovenije že vrsto let goji tudi v sodelovanju z Zvezo organizacij za tehnično kulturo Slovenije, je bolj poznana po imenu »lov na lisico«. Tekmovalci morajo v naravi s posebnimi sprejemniki z usmerjeno anteno (radiogoniometri) v čim krajšem času na tekmovalnem področju odkriti skrite oddajnike oziroma »lisice«. Namen je čim hitreje najti vse oddajnike in priti v cilj, za kar sta potrebna dobro poznavanje tehnike odkrivanja oddajnikov in dobra telesna pripravljenost.

Vir: gorenjskiglas.si