Uspehi slovenskih dijakov na znanstvenih tekmovanjih

Dijaki in študentje se to poletje vračajo z uglednih mednarodnih znanstvenih tekmovanj z vrsto odličij. S fizikalne olimpijade, ki je konec julija potekala na Javi, je slovenska ekipa prišla domov z zlato, srebrno in bronasto medaljo ter pohvalo. Ta odličja so med štiristo tekmovalci iz 90 držav dobili Aleksej Jurca (zlata medalja) in Marko Čmrlec (bronasta medalja) z ljubljanske gimnazije Bežigrad, Luka Govedič (srebrna medalja) in Urban Duh (pohvala) z mariborske II. gimnazije in Klemen Bogataj s škofjeloške gimnazije. Vozovnice za Indonezijo so si prislužili kot najuspešnejši dijaki na tekmovanju iz znanja fizike, ki je potekalo v minulem šolskem letu v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Prejšnji teden se je v Coventryju v Veliki Britaniji končala biološka olimpijada, na kateri so sodelovali štirje slovenski dijaki, v domovino pa so se vrnili z bronastim odličjem (dobila ga je Lucija Bogataj s škofjeloške gimnazije) in posebno pohvalo za dosežek (prejemnica Maša Smajila s celjske I. gimnazije). V ekipi sta bila še Jernej Imperl z mariborske II. gimnazije in Anja Brdnik s škofjeloške. Na olimpijadi se je v znanju biologije pomerilo okoli 270 tekmovalcev iz 68 držav, gostila pa jih je univerza v Warwicku pod pokroviteljstvom Kraljevega društva za biologijo.

Pred dnevi so iz Teherana, kjer je potekala računalniška olimpijada, pripotovali mladi računalničarji. Med več kot tristo tekmovalci iz 76 držav je Žiga Željko z bežigrajske gimnazije, ki se programiranja uči na zavodu za računalniško izobraževanje v Ljubljani, osvojil bronasto odličje. V slovenski ekipi so bili še Tim Poštuvan z ljubljanske gimnazije Vič ter Urban Duh in Mitja Žalik z mariborske II. gimnazije.

Trenutno svoje znanje merijo še mladi navdušenci nad jezikoslovjem na lingvistični olimpijadi v Dublinu. Slovenijo tam zastopajo štirje dijaki.

Med 180 tekmovalci iz 29 držav je bila za naše predstavnike to ena najbolj uspešnih lingvističnih olimpijad, saj so poleg posamičnih odličij osvojili tudi ekipno bronasto kolajno. Srebrno odličje je prejela Anja Zdovc z bežigrajske gimnazije, bronasto bosta v domovino prinesla Aleksej Jurca in Ana Meta Dolinar, oba prav tako dijaka te gimnazije. Ana Meta Dolinar pa je osvojila še posebno priznanje za najboljšo rešitev. K bronastemu ekipnemu uspehu je pripomogla tudi Maja Bošnjaković s srednje šole Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici. Na ekipnem tekmovanju so tekmovalci morali prevesti neznano besedilo iz neznanega jezika.

Vir: delo.si