V Mariboru se je odprla razstava arhitekturnih projektov v sklopu natečaja Constructive Alps 2017

Na razstavi trajnostne prenove stavb in gradnje je na ogled 30 izvedenih arhitekturnih projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor v sklopu mednarodne arhitekturne nagrade Constructive Alps 2017. Med njimi so: osnovna šola, gostinsko-trgovski objekt, sirarna, kulturni, družbeni in vaški dom, turistično informacijski center, planinska koča, bivak, sodišče, agrarni center, tribuna nogometnega igrišča, poslovni objekt, kulturni center, umetniški depo, gledališki objekt, vzpenjača, dom starejših občanov, vinarna in restavracija.

Nagrado od leta 2010 razpisujeta Švicarska konfederacija in Kneževina Lihtenštajn, podpirajo pa jo vse države pogodbenice Alpske konvencije[*].

Nagrada je bila prvič podeljena v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji v letu 2011, do sedaj četrtič. Na drugem razpisu (2013) je slovenski projekt Center Rinka iz Solčave prejel 3. nagrado, v tretjem razpisu (2015) pa sta bila v ožji izbor uvrščena Mladinski hotel Punkl z Raven na Koroškem in prenova objektov na planini Laška Seč nad Tolminom, ki je prejela priznanje. V tokratnem razpisu sta bila v ožji izbor uvrščena Zimska soba na Kaninu in prenova domačije Vrlovčnik v Solčavi.

Vir: fgpa.um.si

[*] Komentar družbe 2ТМ:

Alpska konvencija je mednarodna pogodba o trajnostnem razvoju alpskega prostora, ki so jo podpisale Avstrija, Francija, Italija, Lihtenštajn, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica.