V prodaji enotne subvencionirane vozovnice za dijake in študente

Od 21. septembra 2018 so na voljo enotne subvencionirane vozovnice integriranega javnega potniškega prometa (IJPP), s katerimi je študentom in dijakom omogočen dostopnejši javni prevoz do šole. Vlogo je mogoče oddati tudi z digitalnim potrdilom na portalu eUprava.

Cene subvencioniranih vozovnic ostajajo enake kot lani. Osnovna subvencionirana mesečna vozovnica je namenjena študentom, ki se dnevno vozijo od kraja stalnega prebivališča do kraja izobraževanja, in sicer več kot dva kilometra, pri čemer je cena vezana na število kilometrov.

Mesečna vozovnica za razdaljo do 60 kilometrov stane 25 evrov, med 60 in 90 kilometrov 35 evrov, za razdaljo več kot 90 kilometrov pa 55 evrov.

Tisti, ki jim zadostuje deset voženj v enem mesecu med krajema stalnega prebivališča in študija, pa lahko za 20 evrov kupijo mesečno vozovnico za deset voženj.

Upravičenci do subvencionirane vozovnice lahko skupaj za nekaj doplačila kupijo tudi vozovnico za mestni promet. Za Ljubljano doplačajo deset evrov, za Maribor pet evrov, za Jesenice pa 15 evrov.

Vlogo za novo enotno subvencionirano vozovnico ali zgolj njeno podaljšanje je mogoče oddati na spletni strani eUprave, jo je pa mogoče tudi natisniti in jo fizično odnesti na prodajno mesto izvajalcev subvencioniranih prevozov.

Tisti, ki nimajo digitalnega potrdila, ga z osebnim dokumentom brezplačno lahko pridobijo na najbližji upravni enoti, kjer oddajo vlogo. V nekaj dneh bodo prejeli po navadni in elektronski pošti kode za prevzem.

V predal Moja eUprava bodo prejeli potrdilo o oddaji in odobritvi e-vloge ter šifro, s katero lahko kupijo vozovnico tudi prek spleta, česar pa ne omogočajo vsi ponudniki.

Če študent enotno vozovnico kupuje prvič, jo bo po odobritvi e-vloge fizično prevzel na prodajnih mestih prevoznikov. Tistim, ki že imajo elektronsko kartico, pa se bo enotna vozovnica samodejno naložila ob prvi uporabi na mobilnem terminalu integriranega javnega potniškega prometa.

Vir: siol.net