V Sloveniji poteka evropsko odbojkasko prvenstvo: odločilen dvoboj Slovenija – Rusija se bo odvil kar danes

Slovenski odbojkarji so na domačem evropskem prvenstvu v torek, 17. septembra 2019, doživeli prvi poraz, potem ko jih je v 4. krogu s 3:1 v nizih presenetila Severna Makedonija, ki je debitantka na največjih tekmovanjih.

Slovenci so imeli po treh zaporednih zmagah prvi slab dan v Stožicah, saj nikakor niso našli recepta za razigrane Makedonce. Ti so v izenačenih končnicah pokazali več zbranosti in živcev. Slovenija je v četrtem nizu že vodila s 24:21, a nato zapravila tri zaključne žoge za izenačenje na 2:2. Makedonci so odločilni niz dobili s 26:24. Pri Sloveniji sta bila najučinkovitejša Alen Pajenk z 19 in Klemen Čebulj s 13 točkami. Na drugi strani je blestel Nikola Gjorgiev s 24.

Danes bodo varovanci Alberta Giulianija v razprodanih Stožicah igrali z branilko naslova Rusijo. Pred odločilno tekmo je Rusija ostala brez poškodovanega srednjega blokerja, 208 cm visokega Ilijasa Kurkajeva. Obračun se bo začel ob 17.30 v razprodanih Stožicah.

Pred odločilno tekmo je položaj na lestvici naslednji: Rusija suvereno vodi – 12 točk od 12 (z razliko 12-2), Slovenija pa je na drugem mestu z 9 točkami (10-4), Turčija in Severna Makedonija si delita 3-4 mesta s 6 točkami, vendar imajo Turki boljšo razliko kot Makedonci: 7-7 proti 7-11. Dve zadnji mesti zasedata Finska s 4 točkami in Belorusija z 2 točkama.

Prvo mesto v skupini C bi prineslo Sloveniji lepo nagrado: dvoboj s četrtouvrščeno ekipo skupine A (trenutno je to Grčija), v kateri opazno izstopajo Francija, Italija in Bolgarija. Če bo Slovenija druga, bo naletela na eno od teh treh ekip in pot v četrtfinale ne bo samoumevna. Francozi so sicer brez izgubljenega niza na vrhu.

Viri: rtvslo.si, rtvslo.si