Vlada odobrila prvi sveženj makrofinančne pomoči za prebivalce in gospodarstvo #protiKoronapaket#PKP1

24. marca 2020 je vlada na večerni seji obravnavala prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, tako imenovani #protiKoronapaket#PKP1. Vlada je določila smernice ukrepov za pripravo dve milijardi težkega megazakona, s katerim želi blažiti posledice epidemije koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo.

Photo: pixabay/Sleepwright

Kritje vseh prispevkov delavcev, temeljni mesečni dohodek za samozaposlene, znižanje plač funkcionarjem za 30 odstotkov in solidarnostni dodatek za upokojence so med odmevnejšimi ukrepi, ki jih je vlada pripravila za blažitev posledic krize. Interesna združenja jih podpirajo in pričakujejo še nadaljnje korake.

Paket ukrepov je težak približno dve milijardi evrov, je dejal Matej Lahovnik, ki vodi vladno posvetovalno skupino: »To je največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države, a enako počnejo vse druge države.«

Bolniške odsotnosti bodo od prvega dne plačane iz zdravstvene blagajne, kar bo, poleg plačila prispevkov, gotovo razbremenilo podjetja. To je korak k ohranjanju zaposlenosti in omogoča nagrajevanje.

Tisti, ki so doma zaradi varovanja otrok oziroma ker ne morejo na delo zaradi ukinitve javnega prevoza ali zaprtja meja, bodo upravičeni do nadomestila v višini 80 odstotkov plače zadnjih treh mesecev, kot so delavci na čakanju.

Kdor bo v času epidemije izgubil službo, mu avtomatično od prvega dne pripada nadomestilo za brezposelnost – od najmanj 530 do največ 892 evrov bruto.

Nadomestilo za vse bolniške odsotnosti v epidemiji od prvega dne krije ZZZS, in ne delodajalec. Zaposleni v kritičnih dejavnostih bodo po odločitvi predstojnikov dobili dodatke za nevarno delo in dodatne obremenitve od deset do 200 odstotkov osnovne plače. Omenimo, da minimalna plača od 1. januarja 2020 znaša 940 evrov bruto oziroma 700 evrov neto.

Vlada bo namenila malo več kot 66,6 milijona evrov za 292.093 upokojencev. Tako si 104.714 ljudi, ki imajo pokojnine nižje od 500 evrov, 15. aprila 2020 lahko obeta 300 evrov dodatka, 108.491 upokojencev s pokojninami med 500 in 600 evri bo prejelo 230 evrov, 78.891 tistih, ki prejemajo med 600 in 700 evri pokojnine, pa 130 evrov.

Viri: delo.si, delo.si