Вo чест на Меѓународниот ден на речниците во Љубљана ќе се одржат низа на настани: потрудете се да стасате да се пријавите!

На 16-ти октомври се одвележува Меѓународниот ден на речниците. За одбележување на споменатиот настан секцијата по лексикологија на здружението „Славистичко здружение на Република Словенија“ во среда на 16-ти октомври 2019 година во 16:00 часот во Дом-музејот на Валентин Водник ќе организираат округла маса посветена на речниците и проблемите при нивното составување.

На истиот ден во 19:00 часот на истото место ќе се одржи театарската претстава на Андреј Розман Розе „Љубљанскиот водич го најде Водник“ (Ljubljanski vodnik našel Vodnika). А следниот ден на 17-ти октомври ќе се одржат низа на семинари за историјата на појавувањето на речниците и нивната употреба.

Целната група на настанот се професори, преведувачи, студенти, ученици и сите кои што ги интересира оваа тема.

Влезот на сите настани е бесплатен. Бројот на места е ограничен. Регистрацијата за учество на настаните е отворена до среда, 25 септември 2019 година.

Подробнее

Извор: zdsds.si