Во рамките на Европската недела на спортот во Љубљана ќе се одржи „Добротворна ноќна трка“

Од 23-ти до 30-ти септември во земјите на Европската Унија се одржува Европската недела на спортот. Целта на акцијата на темата „Биди активен, биди здрав“, има за цел да ги поттикне европејците да водат здрав начин на живот и да се занимаваат со спорт, бидејќи зачувувањето на здравјето е социјална инклузија на личноста.

Во рамките на наведената акција низ цела Република Словенија ќе се одржуваат многубројни бесплатни отворени настани: часови по гимнастика, спортски игри, презентација на спортски дисциплини, советување со експерти и така натаму. Во оваа акција може да се вклучи секој заинтересиран независно од полот, возраста и физичката подготвеност. Можете да се регистрирате да учествувате во акцијата и на денот на одржувањето.

На 28-ми септември 2019 година во 18:00 часот на плоштадот Конгресни трг во Љубљана ќе се одржи „Добротворна ноќна трка“ на 400 метри. Согласно резултатите од настанот ќе бидат наградени студентите од социјално загрозените семејства. Средствата за одржување на настанот ги обезбеди Олимпискиот комитет на Република Словенија и други спонзори.

Подетално за настанот Регистрација за учество во акцијата

Извор: student.si