Вработена од универзитетот во Нова Горица е удостоена со Светска награда

Во понеделникот на 07-ми октомври 2019 година, во Цанкаревиот дом во Љубљана во рамките на „Вечерите на словенечките едногласни песни“, посветени на писателката Луиза Песјак, се одржа врачување на Светската награда. Добитник на оваа награда е актерката, режисер и писателка Неда Русјан Бриц, професор по сценаристика и драматургија на Академијата за уметност при универзитетот од Нова Горица.

За добитничката пишуваше студентката од магистерската програма на факултетот за хуманитарни науки при универзитетот од Нова Горица Маја Орел во својата дипломска работа „Документарноста во авторската поезија на Русјан Бриц“. Маја Орел заедно со докторот на науки од универзитетот во Нова Горица Роко Андерс и професор доктор Катја Михурко Пониж исто така ја номинираа Неда Русјан Бриц за лауреат.

Да додадеме дека Светската награда Женскиот комитет на Словенечкиот ПЕН-центар ја врачува за исклучителни достигнувања во областа на литературното творештво.

Извор: ung.si