Yaroslav Korčaka: Ukvarjanje s športom brez težav usklajujem s študijem

– Yaroslav, dober dan. Prosim, povejte najprej kaj o sebi. Kaj vas zanima, na kateri fakulteti študirate?

– Dober dan, ime mi je Yaroslav, star sem 21 let, rojen sem v čudovitem mestu Kharkov v Ukrajini, zanimajo me boks, mešane borilne veščine (MMA), nogomet, rokoborba, trenutno pa se profesionalno ukvarjam s powerliftingom. Zelo me zanimata tudi avtomobilizem in motošport, tako da večino časa preživim ob preučevanju inovacij v avtomobilski industriji, zelo rad pa tudi obnavljam stare avtomobile.

V Ukrajini sem predhodno študiral strojništvo z glavnim poudarkom na projektiranju in modeliranju komponent motorjev in agregatov.

– Zakaj ste se odločili ravno za ta študijski program?

– Vse se je začelo z mojim odhodom na prakso, ki sem jo opravil v BMW Motors. Vsak dan sem prejemal veliko novih informacij in se postopoma vse bolj vključeval v delovni proces. Po zaključku študija na Harkovski državni avtomobilsko-cestni višji strokovni šoli se sem hotel zaposliti kot inženir na sedežu podjetja BMW, vendar pa je pogoj za zaposlitev pridobljena diploma, ki je certificirana v EU.

– Zakaj ravno Slovenija?

– Za Slovenijo sem se odločil zato, ker učenje jezika tu traja le en mesec, stroški usposabljanja so sprejemljivi, pa še Nemčija je blizu, kar pomeni, da lahko med počitnicami obiščem kraje, o katerih sem sanjal v preteklosti.

– Ali vam je všeč izobraževanje v Sloveniji? in zakaj?

– Če ga primerjamo z ukrajinskim izobraževanjem, razlike niso velike, po zaključku študija pa se teoretično znanje nadgradi še z delom v praksi. Predvsem mi je všeč dejstvo, da je v Sloveniji veliko več prakse kot teorije. To študentom omogoča vzpostavljanje stikov z novimi ljudmi, primorani smo hitro premagati strah pred komunikacijo, poleg tega pa se tudi hitreje naučimo  tehničnega jezika in strokovnega besedišča.

Po končani praksi mora vsak študent pripraviti tudi predstavitev in s tem svoje znanje deli z drugimi.

Photo:

– Povejte, kakšen je bil vaš prvi vtis o Slovencih in o mestu, v katerem živite? Ste uspeli navezati kakšne nove stike?

– Postojna se mi je na prvi pogled zdela zelo arhaična, a z vsakim dnem mi postaja bolj všeč. Deluje zelo udobno, mirno, nikomur se nikamor ne mudi, ni vrveža – kot da bi se čas ustavil. Ljudje so zelo prijazni, veseli in vedno pripravljeni pomagati. Dva tedna po prihodu sem našel tudi telovadnico, kjer sem spoznal čudovite ljudi, športnike.

– Se je bilo težko naučiti slovenščine? Ali komunicirate z vsemi v angleščini?

– Niti ne, saj je zelo podobna ukrajinšini in ruščini. Jezika sem se učil mesec dni, tehničnega žargona pa sem se naučil z vajo. Sedaj že tekoče govorim slovensko, saj je precej preprost in zanimiv jezik.

– Kako ste izvedeli za 2TM?

– Ko sem študiral na Harkovski višji šoli, se je na šoli oglasila predstavnica podjetja 2TM in predstavila možnosti izobraževanja v Sloveniji. Zdelo se mi je zanimivo, posvetoval sem se s starši in se potem s pomočjo 2TM temeljiteje seznanil z izobraževanjem v tujini.

– Kako vam je podjetje pomagalo, ste zadovoljni, da ste stopili v stik z nami?

– Zelo sem zadovoljen s podjetjem 2TM in njegovimi zaposlenimi. Pomagali so mi pri celotnem postopku, pri pripravi in pošiljanju dokumentov. Ves čas so bili z menoj v stiku, pomagali so mi tudi pri iskanju nastanitve v Postojni. Vesel sem, da sem na svoji življenjski poti srečal take ljudi.

– Povejte nam še kaj o športu, saj v vašem življenju zavzema pomembno mesto. Kako vam uspeva združevati študij in šport?

– S športom se ukvarjam že od sedmega leta, začel sem z nogometom in ga treniral 9 let, nato sem se preusmeril na področje mešanih borilnih veščin (MMA), potem pa še v boks in ameriški nogomet. Trenutno se ukvarjam s powerliftingom, v katerem sem že kar uspešen, dosegam kar solidne uvrstitve tako v Ukrajini kot tudi v Evropi.

Kako uspem združiti šport s študijem? To je zelo preprosto, človek najde čas za vse, kar mu prinaša užitek. V mojem primeru je to šport, saj mi pomaga, da se sprostim po študiju.

– Vam je slovenska hrana všeč? Ali morda pogrešate kakšno posebno jed?

– Iskreno rečeno nisem poskusil veliko slovenskih jedi. Zdi se mi, da je slovenske hrane kot take precej malo, saj tukaj človek najde predvsem veliko italijanske in nemške kuhinje. Si pa še najraje kuham kar sam, ker ukrajinske kuhinje ni mogoče primerjati z nobeno drugo.

– Morda uporabljate študentske bone? Lahko priporočite kakšno konkretno restavracijo, kjer imajo še posebej dober izbor jedi?

– Bone uporabljam, vendar zelo redko. Še največrat sem na bone jedel v koprskem Atriju.

– Ali morda izkoriščate kakšne druge študentske ugodnosti?

– Da, seveda. Športno kartico, ki omogoča brezplačno igranje na nogometnem stadionu in omogoča popust tudi za druge športne dejavnosti.

Photo:

– Vam uspeva živeti razgibano študentsko življenje? Ali je živite predvsem za študij in šport?

– Seveda, vsak vikend se s prijatelji odpravimo na gorsko turo, pogosto obiskujem tudi sosednje države in  praktično vsak teden odkrijem kak nov kraj s čudovitim razgledom na naravo.

Hvala!

© 2TM d.o.o.