Yenifer Maria Castillo Canela, 19-letna državljanka Dominikanske republike se spominja začetkov življenja in študija v Sloveniji

Yenifer, ki danes obiskuje Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani, je v Slovenijo prišla pred šestimi leti. Skupaj z mlajšo sestro sta se v Sloveniji pridružili mami, ki je sem prišla nekaj let pred njima, ker je tu našla zaposlitev.

Na svoj prihod v Ljubljano pa Yenifer nima najboljših spominov: »Jezik, hrana, okolje. Vse me je motilo. Otrok sem bila. Tam sem pustila svojo babico, s katero sva si bili zelo blizu, pustila sem šolo, svoje življenje tam, da sem prišla nekam, kjer nisem vedela, kje bom, kako bom, kako me bodo sprejeli. Pa še prišla sem, ko je bila zima, zato je bil šok toliko večji.«

Ob prihodu v Slovenijo ni razumela nobenega drugega jezika razen španščine, kar je bila dodatna težava. »Prvi dan so me vsi napadli, spraševali, od kod sem, kako sem prišla. Ampak nisem mogla komunicirati z njimi. Samo z rokami smo si nekako pomagali,« se spominja prvega šolskega dne v Sloveniji.

Poleg slovenščine danes govori tudi angleško, uči pa se še nemščino in makedonščino. Slovensko se je naučila zgolj s poslušanjem sošolcev in s pomočjo slovarja in prevajalnika. Največ težav pri učenju so ji povzročali šumniki in ločevanje črk v in b.

Dodaja, da so Slovenci bolj zaprti in tudi bolj delavni ljudje kot prebivalci Dominikanske republike, ter da se tudi vzgoja otrok precej razlikuje od njihove, saj tudi do lastnih otrok niso sproščeni.

V Sloveniji jo je najbolj presenetila narava, saj v Dominikanski republiki nimajo veliko gora ali gozdov. Slovenijo je njej in njeni sestri dobro razkazal očim, ki je Slovenec, še več pa si je je ogledala s srednjo šolo.

Meni, da bi morali biti Slovenci bolj ponosni na svoj jezik: »Mene je enkrat pri Slovencih zelo zmotilo, da se, ko pride nekdo iz Hrvaške, poskušate z njim pogovarjati po hrvaško. Tudi če ta oseba že živi tukaj v Sloveniji, se bo pogovarjala kar po hrvaško. Ne. Bodite ponosni na svoj jezik in se pogovarjajte po slovensko. Ta oseba se bo že potrudila, če že živi tukaj.«

Vir: siol.net