Za osnovnošolce in dijake se začenjajo krompirjeve počitnice

Za slovenske šolarje se uradno začenjajo prve počitnice v tem šolskem letu. Okoli 179.500 osnovnošolcev in 74.000 srednješolcev se bo s počitnic v šolske klopi znova vrnilo 6. novembra. Šolarji bodo zaradi dneva reformacije, dneva spomina na mrtve teden in prostega minulega konca tedna na počitnicah uživali kar deset dni.

V času krompirjevih počitnic se bodo po vsej državi zvrstile številne prireditve in delavnice, večina teh je brezplačnih. Ljubljanski javni zavodi so med počitnicami pripravili pester počitniški program. Tako bodo otroci in mladi v prestolnici med drugim na Ljubljanskem gradu lahko raziskovali srednjeveško življenje. Pri Mladih zmajih pa se bodo lahko udeležili »jesenske avanture« s strokovno vodenimi aktivnostmi, v ljubljanskem živalskem vrtu pa jih čakajo Čarovniški dnevi.

Številne delavnice v času jesenskih počitnic so pripravila tudi društva v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Tako so v Mariboru med drugim pripravili likovne, sprostitvene in plesne delavnice, v Celju pa bo mladina lahko uživala v brezplačnih športnih aktivnosti, kot so kegljanje, plavanje, drsanje, badminton, namizni tenis, borilne veščine in športno plezanje. Počitniške delavnice so pripravili tudi na Obali. V času počitnic so ustvarjalne delavnice, povezane z jesenjo, pripravili še v nekaterih nakupovalnih središčih. Za jesenske počitnice se je pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice, ker so nekoč v času jesenskih počitnic pobirali krompir.

Vir: siol.net