Zaključek projekta RaST

Z delavnico »Razvoj inteligentnih mobilnih aplikacij s podporo veriženja blokov« so na UM FERI uradno zaključili z aktivnostjo. Delavnica se je izvedla v okviru projekta RaST (Razvojno središče talentov), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.

RaST je projekt, ki ga je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport novembra 2017 izbralo kot središče kohezijske regije Vzhodna Slovenija na razpisu »Spodbujanje prožnih oblik učenja in podpora kakovostni karierni orientaciji za nadarjene«.

Delavnice so se udeležili izbrani nadarjeni dijaki iz kohezijske regije Vzhodna Slovenija, natančneje z II. gimnazije Maribor, s Srednje šole Slovenska Bistrica, s Srednje elektro-računalniške šole Maribor, z Gimnazije Celje – Center in s Šolskega centra Celje – Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije. Pri izvajanju delavnice so pod vodstvom odgovorne mentorice Lucije Brezočnik sodelovali člani Inštituta za informatiko (Luka Pavlič, Muhamed Turkanović, Sašo Karakatič, Tilen Hliš, Patrik Rek in Saša Brdnik).

Udeleženci so razvili mobilno aplikacijo za sistem Android ob uporabi programskega jezika Kotlin in zalednega sistema Firebase. Spoznali in uporabili so napredne koncepte strojnega učenja za prepoznavo objektov na fotografijah in tehnologijo veriženja blokov za zaupanja vredno trajno hranjenje podatkov ter generiranje unikatnih navideznih kripto-žetonov.

Vir: feri.um.si