Zaključil se je vsakoletni intenzivni tečaj slovenskega jezika: odzivi udeležencev

Od 20. avgusta do 1. oktobra so študentje usvajali osnove slovenske slovnice in besedišče na intenzivnem tečaju slovenskega jezika v Ljubljani, ki ga je organiziralo podjetje 2TM. Tečaj tradicionalno poteka pred začetkom študijskega leta, da študentje lahko pridobijo osnovno znanje jezika – slednje jim omogoča, da se uspešno vključijo v študijski proces. Pod vodstvom izkušenega predavatelja se študentjepetkrat na teden po štiri ure na dan učijo branja, pisanja, pravilne izgovarjave in slušnega razumevanja slovenskega jezika.

Photo by Dmitry Ratushny on Unsplash

Med udeleženci tečaja je bil tudi 24-letni Oleg Alferov iz Rusije, ki je bil v letošnjem letu sprejet na program Gostinstvo in turizem, ki ga izvaja Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor. Študent je z nami delil svoje vtise o tečaju.

»Da bi se pripravil na študijski proces, sem se odločil za intenzivni tečaj, ki ga je organiziralo podjetje 2TM, in tega ne obžalujem: pridobil sem potrebno jezikovno prakso in izkušnje. To, da je tečaj potekal v Sloveniji, je bila velika prednost: takoj smo se vključili v jezikovno okolje, kar je pospešilo učni proces. Naša predavateljica Vesna Nagode se je izkazala za strokovnjakinjo na svojem področju in nas vse prevzela s svojo pozitivno energijo. Predavanja so bila zanimiva: nismo se učili na pamet, temveč smo takoj skušali uporabiti znanje v praksi – preko pogovora in igre. Po predavanjih ali med odmori je predavateljica odgovarjala na naša vprašanja o življenju in študiju v Sloveniji. Takšen tečaj je neprecenljiva pomoč vsem, ki prvič pridejo v Slovenijo in ne poznajo jezika. Zelo mi je bila všeč učna ekskurzija po centru Ljubljane, bilo je zelo poučno.«

Oleg poudarja, da je slovenski jezik dokaj enostaven za učenje. Mladenič je prepričan, da se bo njegovo znanje slovenščine sčasomasamo še izboljšalo.

»Med zahtevnejšimi lastnostmi slovenščine bi želel izpostaviti dvojino, ki je za nas neobičajna. Poleg tega je v Sloveniji približno 50 dialektov: na začetku nisem vedno razumel pogovornega jezika. Moje prve izkušnje s pogovorom v slovenskem jeziku so bile s sostanovalci v študentskem domu, ki so me nenehno vabili v svojo družbo, navdušeno klepetali z menoj, me popravljali, če sem rekel kaj narobe. Zvečer semvadil tisto, kar sem se čez dan naučil na predavanjih, in napredek je biltakoj viden. Seveda moje znanje slovenščine po mesecu in pol bivanjatukaj ni idealno, a sem prepričan, da je to zgolj vprašanje časa,« pravi Oleg. »Tistim, ki se začnejo učiti slovenski jezik, svetujem čim večprakse – naj skušajo čim hitreje premagati jezikovno pregrado, naj jihne bo sram in naj se ne bojijo. Verjemite mi: če se boste zmotili, in to se bo zagotovo zgodilo, se vam ne bo nihče smejal.«

Tudi predavateljica Vesna Nagode je po zaključku tečaja z nami delila svoje vtise.

»Ta skupina mi je bila res všeč. Študentje so bili izredno motivirani; opravili so vse domače naloge in zastavljali veliko vprašanj o slovenščini, življenju v Sloveniji itd. Hkrati smo se učili in zabavali. Presenetilo me je, da so vsi ti študentje vedeli, kaj želijo početi v življenju; mladi običajno nimajo tako natančno opredeljenih ciljev, kot so jih imeli oni. Čeprav niso bili vsi enake starosti, se je skupina dobro povezala,« pravi Vesna.

»Vsem bi se rada zahvalila za lepo poletje, ki sem ga preživela z njimi, ter jim zaželela vse najboljše v življenju in pri študiju. Naj si zapomnijo: Vse je težko, preden postane preprosto, vključno z našim lepim jezikom in študijem v slovenščini/v Sloveniji!« poudarja predavateljica.

Podjetje 2TM se pridružuje tem željam. Upamo, da bodo udeleženci tečaja dosegli zastavljene cilje in uresničili svoje sanje. Zahvaljujemo se partnerjem iz jezikovne šole Cene Štupar in predavateljici Vesni Nagode za njihovo delo, potrpežljivost in profesionalnost!

Anastasija Pimenova